Това е история, в която няма добри герои. Макар повечето от тях да твърдят, че са Божи служители.

От години църковните скандали в Чикаго разединяват българската общност и ако сега мините през храмовете в неделната сутрин и по празници (изключвам 2-3 големи през годината), ще видите, че все по-малко хора присъстват на службите. Особено видно е това в „Свети Иван Рилски" - една от най-красивите ни църкви в Америка. Валентин Ноцков винаги е стоял в центъра на скандалите - и през 80-те години, когато бе в „Света София", и сега. Той казва, че е, защото има собствено мнение и се противопоставя на несправедливи според него решения на БПЦ в София. Противниците му казват, че е мошеник, който иска да контролира парите и имотите на църквата, в която служи. И че заради неговите действия и натиска му „Св. Иван Рилски" да остане към ОСА ще я загубим като българска. Резон има в думите на тези хора. Схемата изглежда ясна - скандали, все по-малко български миряни в храма, небългарски свещеник, още по-малобройни наши сънародници, докато членовете на общото събрание и епархията не станат други. А те именно са собствениците на сградата според устава на църквата. Повечето църкви в САЩ, построени от българските имигранти, които са към ОСА с такава съдба - вече не се посещават от българи, свещениците там не са българи. Макар в повечето случаи причините да са демографски, а не заради някакъв пъклен план на ОСА.

Но Ноцков контрира, и то съвсем с право. „Къде са парите от продадената църква във Вашингтон", задочно пита той митрополита на БПЦ тук Йосиф. Скандалите в неговата епархия - от Чикаго през Торонто, та чак до Австралия, се точат с години. И обикновено са породени от неадекватните, а може би нарочни действия на Йосиф. А подозренията за финансови нередности и източване на пари от върхрушката на Светия синод в София остават. Което е силен мотив на привържениците на идеята „Св. Иван Рилски" да остане към ОСА.

И в навечерието на тази Коледа църковните скандали няма да стихнат. Дори напротив - с временния (според Ноцков) украински свещеник, който води службите, изглежда, че ще се разпалват повече.
Очакваме да чуем вашите мнения - по имейла или на нашата Facebook страница.