Властите в Аляска разследват общо 15 оплаквания на бивши и настоящи ученици в православната академия „St. Innocent Academy" в градчето Кодиак. 15 лични истории, според които в поправителния дом, който е откъснат от света, системно се извършва психически и физически тормоз. Училището за трудни деца е религиозна институция и е под шапката на Българската православна църква от повече от 10 години.

Учениците твърдят, че са малтретирани вербално, психически и физически от един и същ свещеник - отец Паисий. Въпреки че в академията не учат или работят българи, тя е част от епархията ни в САЩ.

Учениците  твърдят, че са се обръщали нееднократно към българската църковна институция, но без успех, защото реални последствия така и не са се случили. Тогава учениците решават да публикуват историите си на сайта academyabuse.info. Taм бивши и настоящи студенти описват това, което според тях е психически и физически тормоз. Един от разказите описва сцена, в която момче е блъскано в стената от същия този отец Паисий. В друго писмо съпругът на Рейчъл Ван Сикъл, бивша студентка в академията, разказва как тя е била изнасилена по време на пътуване с църквата до Румъния. По онова време Рейчъл е непълнолетна. Според нея и съпруга й, когато тя се прибира и разказва за случката на отец Паисий, той защитава мъжа, обвинен за деянието.  „Той ми каза, че ако съм целунала мъжа, значи съм искала да правя всичко друго с него", казва Рейчъл в разговор с българския епископ Данаил. Според съпруга на Рейчъл дори след този разказ Данаил не показал никакво съчувствие и хвърлил вината върху нея. „Казал й, че

след като не е крещяла достатъчно силно, значи не е било изнасилване"

пишие той в сайта. Епископ Данаил отрече тези сериозни обвинения, но не пожела да коментира в детайли разговора си с Рейчъл. „Аз не съм изразявал никакво такова становище. Абсолютно не съм изказвал никаква позиция", каза по телефона той. Епископ Данаил е вторият човек, който отговаря за българските църкви в Америка, Канада и Австралия. Преди по-малко от седмица той посетил академията "Свети праведници", изпратен от самия митрополит Йосиф. И двамата са базирани в Ню Йорк. Йосиф отказа да коментира ситуацията.
Българската православна църква ще свика специален църковен съд, който да разгледа оплакванията и да вземе решение около 20 март. Студентите обаче са разочаровани и от факта, че Българската църква не е обърнала необходимото внимание на оплакванията им, докато не се стигнало до разследване на щатските власти. Рей Ричардс, който е напуснал академията през 2008-а, казва, че няколко студенти са се обаждали и писали на митрополит Йосиф с призив да направи нещо по случая. „Нищо не се направи за това", казва още Рей, надявайки се, след като оплакванията са станали публични, да има развитие. „Искаме да видим отец Паисий наказан или по-скоро отстранен." Физическият тормоз според Джейкъб Поусън, който също е бивш студент, е било рядко явление, но психическото малтретиране е било и все още е всекидневие за подрастващите в този поправителен дом. „Понякога отец Паисий ни инструктираше да направим живота на някой в академията ад. Помня как бяхме инструктирани да сграбчим един 13-годишен ученик за глезените и после да го стоварим на пода."

Историите на бившите възпитаници на дома „St. Innocent Academy" са шокиращи предвид православното естество на учебното заведение. По техните думи е почти невъзможно за тийнейджърите, попаднали там, да си тръгнат, тъй като академията се намира на остров в Аляска, а единственият ферибот струва скъпо и не идва често. Междувременно епископът и митрополитът на Българската православна църква, отговорна да съблюдава процеса, са на хиляди километри разстояние в Ню Йорк. Предполагаемите жертви на отец Паисий са започнали и петиция до митрополит Йосиф, като призовават всеки, който е бил жертва на тормоз по един или друг начин, да се присъедини, за да може духовният съвет да вземе обективно решение. Очаква се на сайта също да бъдат публикувани още няколко оплаквания.