Имиграционните програми, които президентът Барак Обама обяви през ноември м.г., са временно прекратени, но хората, които се квалифицират по тях, все пак могат да подготвят необходимите документи. Това съветва конресменът от щата Илинойс Луис Гутиерез. Той изготви специална брошура, която обяснява какви са изискванията, и призова хората да започнат подготовка, защото в някои ситуации това би могло да ги спаси от депортация.

 В брошурата на Гутиерез има пълен списък на документите, които ви трябват, за да покажете, че се квалифицирате по разширената програма Defered Action for Childhood Arrivals (DACA) и програмата Deferred Action for Parental Accountability (DAPA). Това са документи, доказващи, че сте родител на американски гражданин или притежател на зелена карта, американска диплома за средно образование или доказателство, че сте в страната от 1 януари 2010 г. „Аз съветвам хората наистина да последват съвета на конгресмена Гутиерез и да имат подготвени документи, защото това ще бъде полезно", казва имиграционният адвокат Цветелина Бойновска.

 Освен това в боршурата може да намерите и карта, в която да напишете, че отговаряте на изискванията за DACA и DAPA. „Изрежете картата от брошурата. Сложете я в портмонето си и я използвайте, ако сте задържани от имиграционните власти" - съветва Луис Гутиерез. Тази карта не е официален документ, който със сигурност ще ви предпази от депортация, но би помогнала, особено ако имате документацията да докажете, че сте потенциален кандидат.

Въпреки че програмите DACA и DAPA са временно спрени от съдебната власт, те все пак съществуват. Тъй като не са отменени от правителството, имиграционните служби би трябвало да се съобразяват с приоритетите за депортиране, докато не приключи съдебното дело. „Програмата е все пак на изпълнителната власт. Тя идва от Обама, идва от правителството. Имиграционните служби са част от тази изпълнителна власт" - обяснява адвокат Бойновска.

Ако се квалифицирате по имиграционните програми, но ви арестуват и срещу вас бъде задействана депортационна процедура, може все пак да я избегнете.

"Дори и да започнат депортационна процедура, ако програмата отново бъде възстановена от съда, хората ще могат да прекратят тази депортационна процедура и да останат в Америка" - смята адвокат Бойновска. Някой, който вече има депортационно решение обаче, въпреки всичко може да бъде депортиран.

Линк към брошурата: www.gutierrez.house.gov/sites/gutierrez.house.gov/files/Pamphlet%20FINAL_3.pdf