Антония Кюмюрджиева

В музиката към един от последните филми на „Дисни" - „Tomorrowland", звучи космическата българска песен „Излез е Дельо хайдутин" в композиция, наречена „Сътворението на Земята". Касовата лента в момента върви по кината и е с участието на Джордж Клуни. Нищо странно дотук, изборът на песен идеално пасва на сюжета. Проблемът е, че изпълнителката Валя Балканска разбира, че пее за Холивуд, от медиите. Може ли да съди студиото? „За да се претендира каквото и да е, трябва да се установят претенциите. Да е ясно, че това е звукозаписът, който е използван. Да се направи специализирана експертиза, за да се установи дали е оригиналът, или е някакъв ремикс", обясни адвокат Момчил Младенов.

Фен на BG фолклора и успешен композитор в Холивуд е всъщност човекът, отмъкнал песента, без да плати нито стотинка за авторски права. Томас Бергерсен се е писал в саундтрака автор на парчето, но реално е миксирал родопската песен за филма, така че и самата Валя Балканския в първия момент не успява да си познае гласа. „В началото така е направен, че не можах да се разпозная. И казах, че не е моят. По-нататък личи, че съм аз и че е цялата песен. Друг така не я изпълнява", заяви г-жа Балканска. Самият норвежец призна лаконично, че е използвал част от „Дельо". От 2006 г. Томас заедно с колегата си Ник Феникс върти едно от най-успешните студиа за филмова музика в Лос Анджелис - „Ту степс фром хел". Двамата имат пръст в саундтраците на хитове като „Аватар", „Карибски пирати", „Хрониките на Нарния", „Хари Потър". Авторският му проект „Illusions" обаче е силно повлиян от BG фолклора. Парчето „Starvation" например е изпълнено от „Мистерията на българските гласове" и създадено по народната песен „Айшинко, пиля шарено". То озвучава трейлъра на филма „Doctor Who: The First Question". В същия албум Елица Тодорова пее вокалите в парчето „Soulseeker", а Владислава Василева - в „Rada", „Femme fatale" и „Dreammaker".

Валя Балканска обаче няма нито пари, нито сили да си търси своето от Бергерсен. Смята, че държавата е отговорна за откраднатата песен, която е национално богатство. „Нямаме реално законодателство, инструменти да противодействаме", каза и гайдарят, с когото работа Валя - Петър Янев. Според него само с медиен шум няма да се променят нещата.

„За да имаме нарушение на правата на Валя Балканска, трябва да е използван оригиналният звукозапис с нейния глас. Ако някой друг е изпълнил песента и за това са уредени правата му с продуцента на филма, за съжаление тя не може да има претенции. Това, че ние я свързваме с тази песен, не й дава изключителни права само тя да я пее. Това е народна песен и всеки може да я изпълни, без да нарушава авторски права. Това е уговорката за оригиналния аранжимент", обясни адвокат Момчил Младенов. Според него, ако има някаква промяна на изпълнението на Балканска, би могло да се счита, че може да се стигне до нарушение, доколкото не е взето нейното съгласие. „Но трябва да се види кой е продуцентът на този звукозапис - дали е „Балкантон", дали е БНР. Преди 10 ноември 1989 г. нямаше частни продуценти. Принципът е там, където е местожителството на ответника, да се гледа делото. Т.е. в случая следва да се търсят претенциите от американски съдилища, казва адвокатът.
Това не е първият случай, в който „Дельо хайдутин" влиза в саундтрак на холивудски филм. Преди 5 г. песента звучеше в американския „Рестрепо", посветен на борбата срещу талибаните. Доколко българският мотив обаче кореспондира с касапницата в Афганистан? Това възмущава и Валя Балканска. „Върви „Дельо" и ония се стрелят и се убиват, а моят баща е убит на фронта. Все едно баща ми стреля и аз го придружавам с песен. И никой нищо! Всичко това научавам от медиите. Грозна картинка! Тогава пак никой не ме потърси, сега пак никой!", сподели огорчението си Валя Балканска.

Едно към едно

Пълнят си гушките, а името „България" го няма

Г-жо Балканска, знаехте ли за това, че изпятата от вас песен „Излел е Дельо хайдутин" е използвана в американски филм?

- Нищо не знам! Пусната е песента. Тук е мястото на Министерството на културата да потърси как може чужди неща да се крадат, да си пълнят гушките, а името „България" да го няма никъде. Ако в България това го направим, давате ли сметка какво ще стане, ще ни продънят и небето, и небесата. Ние, будалите, може да си даваме продукция да я изнасят и после ще стане така, че скъпо ще си купуваме абсолютно всичко.

Ще съдите ли някого?

- Нямам тая възможност да съдя, ако държавата има тази песен като национално богатство, да се застъпи. При тези комуникации, при тези телефони не може да намери Валя Балканска и да попита дали ще дам песента, а може да я намери. Кажете ми какво да направя?! На Рожен сега ще има песни, ще дойдат чужди медии пак, ще снимат, ще изнасят и никой не им търси сметка. Така си продаваме хубавите неща и после усещаме откъде ни удрят в главите.

Предлагали ли са ви да работите в чужбина?

- Много опити е имало, но не мога да си оставя Родината. Обичам си България така, както си обичам децата. Огнището оставиш ли да изстине, после трудно го затопляш.

Бергерсен: Прощавайте

Томас Бергерсен все пак се извини на Валя Балканска, че е ползвал без позволение нейното изпълнение в нов аранжимент. В писмо до Българското национално радио норвежецът обяснява, че много харесал изпълнението и опитал да купи правата му. Бергерсен изпратил писмо до „Мистерията на българските гласове", за които смятал, че държат правата, но не получил отговор. „Помислих, и това е моята грешка, че песента е „публична", тоест, че са изминали повече от 60 години от смъртта на изпълнителя", пише той. Бергерсен изразява готовност да се срещне с Валя Балканска и двамата да изяснят недоразумението.