Според статистиката право на глас имат повече от 40 000 от българите, живеещи в Обединеното кралство. В повечето случаи обаче само 1/10 от тях успяват да стигнат до урните тук. Кампанията във Великобритания се ръководи доброволно от Деси и Мария, които си поставят за цел да дадат възможност на сънародниците ни да гласуват в нормални условия, без да им се налага да пътуват стотици километри и да се редят с часове на опашки пред секциите.

"Целта ни е да направим достатъчен брой секции, за да може да се гласува и да се обхване георграфски най-добре общността, обяснява Десислава Христова . - Да не се допускат неща, които се случиха през миналата година. Спомняте си в Лондон огромните опашки. Гласуваха 2000 души в една секция при оптимален брой 500."

На европейските избори през май в Лондон е имало 13 секции. Желанието на координаторите на проекта е сега да може да се гласува на поне 10 места. "Хората могат да се включат по много различни начини - като членове на СИК, като наблюдатели, дори и като застъпници на партии", казва Мария Пейчева.

Според Деси и Мария избирателната активност зависи от всички нас. "Нали помните онази пословица - Лозето не ще молитва, а мотика. Да се хванем за виртуалните мотики... Трябва да вземем нещата в свои ръце като гражданско общество", категорична е Мария.

Николай Барулов
Кореспондент в Лондон