http://bgvoice.com/public/files/gallery/1349.jpg

от Феърдейл, Илинойс

„Щастливи сме, че сме живи. Започваме отначало, на чисто", казват оцелелите от торнадото от степен Е4. Десетки семейства трябва да започнат отначало. Много от тях нямат дори документи за самоличност.  Така се чувства една от щастливите да живеят и след  серията туистъри, които пометоха градчето Феърдейл, Илинойс, в четвъртък миналата седмица Сюзън Майер. „Нямам документи. Чакам брат ми да дойде, за да отидем до DMV да си извадя шофьорска книжка. Облечена съм с дрехи, които добри хора ми дадоха. Нямам нищо, вещите ми са навсякъде. Искам да вярвам, че доброто за мен предстои. Радвам се, че оцелях", разказва със сълзи на очи жената, спомняйки си ужаса. Нейната къща е сред 17-те напълно сринати. Други 54 къщи вече не приличат на домове, а 150-те жители на градчето Феърдейл още бродят в руйните, търсейки остатъци от живота си, от „миналото си, което няма да върнат". Торнадото взе живота на две жени приятелки - Джералдин Шулц, на 67 г., и Жаклин Клоза, на 69 г. Други 12 са в болница.

Бурята изкорени дървета, отлепи покривите на къщите, превърна домове в развалини, а мечтите - в пепел. „Всичките ми спомени са тук, живях тук, животът ми беше тук. Не мога да опиша стихията, която ме връхлетя. Няма думи, които да я опишат", разказва за преживяното със сълзи в очите си оцелялата Сюзън Майер.

На около 30 километра югозападно от Феърдейл 12 души остават живи като по чудо благодарение на бързите действия на една жена - Ева Физовска, собственик на крайпътния ресторант "Grubsteakers" в Рошел, Илинойс. Ева връща назад лентата и не може да повярва, че е оцеляла и че е помогнала на други 11 души да останат живи. „Прекарахме там 3 часа в ужас, долу в мазата, а целият покрив се срина върху нас. Аз ги сграбчих всички тези хора, завлякох ги долу, за да ги спася от случващото се. Всички сме живи, излязохме живи, оцеляхме. Сега трябва да преживеем случилото се и да продължим напред", спомня си с ужас и с насълзени очи Ева. Губернаторът на Илинойс - Брус Раунър, подкрепи Ева и другите бедстващи, като обиколи двете най-тежко ударени от двете торнадо места - Феърдейл и Рошел. „Това, което направи, буквално спаси животи, спаси животи! Благодаря ти", каза на Ева Раунър.

Дни след природната стихия разчистването продължава. Два дни след торнадото хората бяха допуснати до домовете си, за да съберат вещите си или онова, което е останало от тях.