Това, което започва на пръв поглед като най-обикновена услуга, сега ще коства депортация и радяла със семейството за една българка от Северна Каролина.

Милена Димова, която живее в Райли, е обвинена в трафик на хора, след като по нейните думи се опитва да свърши услуга на стар приятел. Нейният бивш колега и съсед Милан Михайлов моли Милена да му помогне, като закара семейството му от Онтарио до Северна Каролина под претекст, че той има болки в гърба и не може да шофира толкова дълго. Милена се съгласява, а Милан поема разноските за билета на Димова до Онтарио.

Всичко дотук изглежда нормална приятелска услуга и Милена заедно с Милан, жена му и малката им дъщеричка тръгват към САЩ. Малко преди американската граница  Милан моли Милена да отбие колата по малък черен път, за да й обясни, какъв точно му е планът. Той моли услужливата жена да премине границата с неговата кола и детето му. След което да се чакат на определено място, където да продължат отново четиримата. За целта Михайлов е извадил необходимите документи, с които Милена да може да премине безпроблемно границата. Жената отказва категорично:  „Ти си луд. Не искам да имам нищо общо с това. Ако взема сега колата, тръгвам за Северна Каролина и няма да се върна за вас", казва Милена според съдебните документи. Точно така и става. Милена тръгва и оставя зад себе си Михайлов и семейството му.

След няколко часа шофиране обаче жената размисля. Тя се притеснява за състоянието на малкото момиченце в гората. Милена обръща колата. Пред съда обяснява, че го прави по хуманитарни причини, като майка.

Тя се връща на уговореното с Милан място. Вече на американска земя тя и семейството му тръгват към Северна Каролина. Но са пресрещнати от граничен патрул във Вермонт.

Милена е задържана и обвинена в трафик на хора. Следва присъда, а имиграционните власти решават да й вземат зелената карта и да я сложат в процедура по депортация.

Българката обжалва пред няколко инстанции, включително и пред Първи апелативен съд в Ню Йорк. Въпреки това последната инстанция потвърждава тежката присъда.

Милена е тръгнала към Онтарио с мисълта, че документите на семейството са изрядни и няма да има никакви проблеми да им помогне с пътуването. Това обаче  коства на Милена зелената карта и допринася за нейната присъда - депортация. Основният спор в съда е дали жената е виновна по обвинението за трафик на хора, след като физически тя  не е преминала границата с Америка заедно със семейството. Според законите на САЩ нелегалното преминаване на границата не се състои само в това да се прекрачи линията между двете страни. Въпреки че семейството е преминало без Димова границата, фактът, че тя е била там да ги посрещне, без значение от обстоятелствата, я прави съучастник. Престъплението, по което Милена е призната за виновна, е изключително тежко. Няма значение защо си отишъл да помогнеш, няма значение поради какви причини", обяснява София Знаймер. Тя не е адвокат по делото, но се запозна с фактите и документите по случая. „Факт е, че тя отишла на мястото, където предварително са се разбрали. Нищо че е карала осем часа, тя довършва започнатото. Посрещането е част от самия процес на влизане нелегално в страната."

Адвокатът на Милена отказа всякакъв коментар по случая. Жената има семейство в Америка, както и деца, с които сега ще трябва да се раздели. Отнета й е зелената карта и правото да пребивава в САЩ.