Както традицията повелява от 1960 година насаму българският трикольор гордо се развя в центъра на Чикаго по повод Националния ни празник. В неделя стотици наши сънародници дойдоха в Дейли плаза, за да станат част от церемонията. Други я гледаха на живо по телевизия BiT.  Заради минусовите температури тази година тържеството се проведе в сградата на Дейли център. В празничната програма се включиха деца от българските неделни училища във ветровития град, танцьори от ансамблите „Верея" и „Хоро", а поздравителни писма бяха прочетени в чест на Националния ни празник от името на кмета на града Рам Емануел и от главния прокурор на щата Лиса Мадиган. Генералният консул на Република България в Чикаго Симеон Стоилов също отправи поздравителен адрес към всички свои сънародници. „Всички ние сме късче от този флаг, който се вее над нас. Ние сме късче от България. Вашата кръв е кръвта на България, вашата плът е плътта на България и това ще остане така завинаги, защото България не може без вас, няма да е същата без вас, без всички онези, които са някъде другаде по света, но не и в България", каза Стоилов.

Сред гостите имаше и българи, които са на гости от Родината. „Просто не можах да повярвам, че в центъра на Чикаго може да ми се случи такова нещо - да чуя българска реч, да видя толкова много българи, да се вдигне българският флаг и да чуя българския химн. Това е много вълнуващо! Ходила съм на много места по света, но такова нещо за първи път ми се случва тук", обясни разчувствана Аня Алексиева от Поморие.

Това е и една от най-старите български традиции в Америка. С официална прокламация, която датира от далечната 1960 година, тогавашният кмет на ветровития град Ричард Джей Дейли обявява 3 март за български ден в Чикаго. Традицията прекъсва за малко, но през 2007 година е възстановена.

Точно на Националния ни празник президентът на патриотичния мотоклуб „Хайдути" в Чикаго Никола Масларски почете борците за свобода пред църквата „Св. Иван Рилски". С дузина рози в ръка той положи по една на всеки един от импровизираните бюст-паметници в двора на светата обител. „Ако нямаше 3 март, нямаше да има и България, а ако не беше дошла братска Русия да ни освободи в Руско-Турската война, нямаше и нас да ни има като народ. Трябва да помним кои сме и да не забравяме историята си. От 3-4 години идвам на всеки 3 март и слагам по една роза", обяснява с патос Масларски.

Българското училище в Лос Анджелис „Св. св. Кирил и Методий" също отбеляза Националния ни празник с тържество. Дъждът там не успя да попречи на малки и големи да се включат в хората, водени от танцовите състави „Хоротропци" и „Хоп-троп", а гласовитите дечица от вокалната група „Бъдничета" към училището зарадваха по-възрастните с песни и стихове за Родината.