20 г. след групово изнасилване на 14-годишно момиче последният от извършителите все пак е осъден от българския съд. През юли той е арестуван в чикагското предградие Дес Плейнс, а на 14 октомври екстрадиран в България.

Потресаващата случка се разиграва в Пазарджик през 1993 г. На 5 ноември 2012 г., пише в. "24 часа". Пазарджишкият окръжен съд произнася окончателната, неподлежаща на обжалване присъда - 4 г. лишаване от свобода при общ режим в затворническо общежитие за обвиняемия Ромео Михов Русков.

Той обаче е осъден задочно, защото се укрива от българското правосъдие в САЩ. За изпълнение на наложеното наказание в началото на април т.г. Русков е обявен от Интерпол за международно издирване по европейска заповед за арест с червена бюлетина. Истинската драма обаче е за жертвата Йорданка К., която в продължение на 20 г. трябва да дава показания пред следователи, прокурори и съдии къде, как и защо е била изнасилена. В момента младата жена живее в подбалкански български град.

Едва ли е случайно, че на поредицата от дела през периода от 2010 до 2012 г. тя не се явява, въпреки че е редовно призована. Кулминацията настъпва, когато на едно от заседанията
съдът се разпорежда жертвата на жестокото изнасилване да бъде доведена принудително, за да даде поредните, смазващи психиката , показания. Емоционалният срив на младата жена по време на заседанието е видим дори за свикналите на всякакви изненади магистрати.

Денят, който Йорданка няма да забрави до края на дните си, е 16 февруари 1993 г. Седмица преди това нейната приятелка и съученичка Мария В. взела от семейните спестявания 100 долара и ги изхарчила. Липсата на парите обаче била разкрита от родителите и те поставили пред 14-годишната си дъщеря условието да ги възстанови.

Комбинативната Мария поискала заем от своя познат Петьо Тодоров - Банаша, известен в Пазарджик като дребен играч в криминалните среди. След края на учебните занятия Мария предложила на съученичката си Йорданка да я придружи до дневния бар на хотел "Елбрус" в Пазарджик. Осмокласничката имала среща с Банаша, но не казала това на приятелката си, а я поканила да пият кафе.

Едва седнали в заведението, и Банаша вече бил на масата на момичетата. С него пристигнал и приятелят му Емил Христев - Джони. Банаша съобщил на Мария В., че въпросът със заема е уреден, но трябва да отидат до апартамента на Джони да вземат доларите.

Четиримата се натоварили на едно такси и отишли до блока, където Христев живеел. Мъжете казали на момичетата да се качат на VII етаж, докато оправят сметката на таксито. Когато Мария и Йорданка стигнали на етажната площадка, пред вратата на апартамента ги чакал 26-годишният тогава Ромео Русков. Той ги помолил да изчакат пред вратата, докато пристигнат приятелите му.

Минута по-късно на площадката вече били Петьо Банаша и Емил. С няколко изненадващи движения те вкарали насила в апартамента Йорданка К. и я затворили в една от стаите.
Първи при изплашеното момиче влязъл Банаша. Заплашил, че ако не правят секс, ще я изкара
на магистрала "Тракия" да проституира. Девойката отказала и, след като я ударил няколко пъти, Банаша я изнасилил.

По същия начин с непълнолетната жертва процедирал и Емил Христев. Последен при момичето влязъл Ромео Русков. Той бил непреклонен на молбите на кървящото момиче да я пусне да си отиде и също я изнасилил. На изпроводяк насилниците заплашили жертвата, че ако каже на някого какво се е случило, я чакат ужасни неща. Пред блока изнасилената Йорданка била посрещната от приятелката си Мария, която започнала да я успокоява.

На следващия ден Дани не издържала и разказала на приятелката си Гинка Н. какво се е случило. Шокираната 8-класничка още същата вечер казала на баща си Ненчо, че съученичката Йорданка е била изнасилена от трима. Загриженият родител съобщил за това на директорката на училището на момичетата Стаменка Григорова и на майката на Йорданка - Стоянка К. Така информацията стигнала и до полицията.

Банаша, Джони и Ромео били арестувани. Жертвата им била закарана до Пловдив, където съдебните медици удостоверили прясна дефлорация с множество охлузвания и кръвонасядания, които недвусмислено говорели за изнасилване на девствено непълнолетно момиче. Психиатри установили, че вследствие на насилието Йорданка е изпаднала в тежко депресивно състояние, придружено от нощни напикавания. Разследването на тежкото престъпление е възложено на тогавашния следовател от ОСлС Живко Колев.

"С постановления на прокуратурата, тогава не бе нужно съдебно определение, задържахме Петков, Христев и Русков. Намерението ни с прокурор Чавдаров бе те да останат в ареста до приключване на следствието и влизане на делото в съда. Точно тогава обаче законодателството бе променено и след 3-4 месеца съдът ги освободи срещу подписка", разказа пред "24 часа" бившият вече следовател Колев, сега адвокат.

Той си спомня, че успял да приключи следственото дело срещу тримата за около 8 месеца и го предал на прокуратурата. Когато обаче дошло време да бъде предявено следственото обвинение, на призовката се явили само Петьо Петков и Емил Христев. Ромео Русков бил
изчезнал и не бил открит на посочения адрес.

Докато вървяло досъдебното производство, за адвокат на Русков е ангажиран Хари Хараламбиев. Той твърди, че и до момента не знае как и защо Ромео е изчезнал.
"Русков бе обявен за национално издирване. Тогава това ставаше по друг начин, не като сега. Търсихме го къде ли не, но безуспешно. В един момент получихме информация, че е успял да напусне страната", спомня си тогавашният шеф на РПУ-Пазарджик, Жоро Стоицев.

Всъщност в онези години Ромео Русков е известен плейбой в Пазарджик. Официално се занимава с търговия. Родителите му Михо Русков - Мишел и майка му, известна като Маца, са сервитьори в града още от времето на социализма. Семейството е с финансови възможности и връзки.

Родителите вземат на сериозно обвинението срещу сина си, още повече че баща на изнасилената ученичка е не по-малко популярният тогава в Пазарджик техен колега Станко К.
След като става ясно кои са изнасилвачите на дъщеричката му, той от своя страна не крие намеренията си за саморазправа, а Мишел и Маца са наясно с възможностите му. След като става ясно, че Ромео е изчезнал, в Пазарджик тръгва упоритият слух, че му е помогнал шеф
на национална полицейска служба, чиято кариера тръгва от Пазарджик.

Дори сега, 20 г. по-късно, бивши полицаи в града все още поддържат тази версия.
През 1995 г. делото за изнасилването на Йорданка К. влиза в районния съд. Като обвиняеми в съдебната зала се изправят само Петьо Петков и Емил Христев. Ромео Русков също фигурира като обвиняем, въпреки че официално обвинение не му е повдигнато.

Тогавашното законодателство не е давало възможност това да става задочно. Банаша и Джони са осъдени на по 5 г. затвор и изтърпяват наказанията си. След окончателното приключване на делото срещу тях следователят Живко Колев отделя материалите срещу Ромео Русков в отделно следствено дело. През годините то е спряно, докато през лятото 2006 г. не попада на новоназначения тогава прокурор Паун Савов.

"Аз възобнових делото срещу Ромео Русков. Започнахме да събираме отново доказателства. След това то отиде при колежката Силвана Лупова, която в крайна сметка внесе обвинителния акт в районния съд през 2009 г.", споделя обвинителят Савов. За 3 г. делото срещу Ромео Русков се гледа от 6 състава на районния и окръжния съд. Това се налага, защото делото няколко пъти е връщано на първата инстанция заради процесуални нарушения.

Така в крайна сметка 3-членен състав на окръжния съд с председател Невена Танкова слага край на сагата с Ромео Русков. Произнесената 4-годишна присъда влиза в сила на 5 ноември 2012 г. На това основание през януари 2013 г. прокуратурата в Пазарджик чрез главния прокурор обявява Русков за международно издирване и екстрадиция.

За него се знае, че е в Чикаго. На страницата на Интерпол обаче вместо снимка на издирвания престъпник има сив силует. Оказва се, че българското правосъдие няма снимка на Ромео, още по-малкото актуална. Такава обаче има в ОД на МВР в Пазарджик, макар и отпреди 20 г. Никой от обвинението обаче не си е направил труда да я изиска. По-любопитното е обаче, че докато Интерпол го издирва, на 30 април т.г. чрез адвокат Марин Марковски Русков подава молба до ВКС за ново разглеждане на делото му. Законът му дава това право.

Сигурно идеята е, ако ВКС разреши, докато делото се гледа отново, да мине давностният срок за извършеното през 1993 г. престъпление, който изтича през 2015 г. Пред "24 часа" адвокат Марковски отказа да съобщи дали издирваният в цял свят Ромео Русков лично се е свързал с него, като се позова на адвокатската тайна. Защитникът заяви, че има надлежно подписано пълномощно от клиента си да го представлява.

Известният юрист обаче посочи, че ако Ромео Русков иска ВКС да удовлетвори молбата му за ново разглеждане на наказателното дело срещу него, трябва лично да се яви пред висшите магистрати. Ако това се случи обаче, осъденият незабавно ще бъде задържан на която и българска граница да се появи, освен ако не пристигне с фалшиви документи, защото няма снимка за идентификация на лицето.

В противен случай според българското законодателство давностният срок за изтърпяване на присъда след влизането в сила е 10 г. Т.е. Русков може да бъде преследван от българското правосъдие до 2022 г.