Българи от Ню Джърси дадоха на съд веригата магазини „Whole Foods". Спорът - колко е „fresh" хлябът им и дали рекламата им не подвежда.

В иска си Марчела и Младен Младенов от градчето Бърлингтън в Ню Джърси твърдят, че хранителният магазин, който редовно посещават, прави фалшива реклама на домашно изпечен хляб, който всъщност е замразен. Всичко започва, когато българите виждат кутии с хлебни изделия да бъдат доставяни в магазина замразени. Сред тях и хлябът, който редовно купуват те и който струва 5-6 долара. На етикета му пише: "Цялата истина и нищо освен истината! Ние печем всеки ден с най-свежите съставки, включително с яйца от свободна кокошка, естествени масла и най-доброкачествено неизбелвано брашно." Тогава сънародниците ни решават да потърсят потребителските си права. "Тоест те го рекламират като едно нещо, продават го на тази цена, базирано на тази реклама, а се оказва, че е съвсем замразен хляб, който е изпечен преди много време", казва адвокат Анелия Ангелова, която представлява ищците. Според нея законът за потребителите в Ню Джърси, подобно на този в Калифорния, е изключително стриктен по отношение на погрешната информация на опаковките.

Тъй като ръководството на веригата е разположено в няколко щата, съдът в Джърси прехвърля делото на федерално ниво. "Начинът, по който ние сме подали самите оплаквания, е, че ние искаме всички хора, които са потърпевши или които имат такова оплакване, да могат да се включат, защото когато е един човек е сам срещу няколко големи компании, е малко трудно да победи, каквито и оплаквания да подава", добавя адвокат Ангелова. Много скоро семейство Младенови ще направят и ново оплакване, което според тях ще добави още шокиращи факти към случая. Към момента само един американец се е присъединил към груповия иск заведен от българите, но делото е в самото начало и е много вероятно да се включат дузина други.

До рекадкционното приключване на BG VOICE от компанията "Whole foods" не  коментираха иска.