Точна 365 дни след като 17 българи бяха арестувани в съвместна спецакция на ФБР в Чикаго и на ДАНС в София, все още няма реален напредък по делото срещу тях. Масовият арест шокира българската общност, защото извади на показ един скрит престъпен свят. Оттогава хората, които се занимават с източване на карти сред нашите сънародници, драстично е намалял, казват запознати. А всички се питат дали шумният арест ще доведе до сериозни присъди, или делото ще завърши с пробации и минимално време зад решетките. Засега има първият признал се за виновен - Дидо Дешков. 29-годишният бургазлия чака съдът да обяви присъдата му, която може да е от пробация от 20 години затвор. Дешков призна, че заедно със сочения за главатар на групата Георги Мартов-Мицубишито и с други двама, един от които друг обвиняем - Георги Вангелов, и трети човек, наричан P. S., са източвали кредитни карти от банкомати в търговски център в предградието на Чикаго - Ривър гроув. Другите две обвинения срещу бургазлията са подобни и най-вероятно ще отпаднат заради самопризнанията.

Дешков е един от седемте българи, които останаха в ареста, след като съдът многократно отказа да ги пусне под гаранция.Това са Деян Славчев, Георги Вангелов, Светослав Неделчев, соченият от прокуратурата за лидер на групата Георги Мартов-Мицубишито, Николай Тодоров-Никеца (излежаващ предишна присъда) и един от двамата арестувани в България - Радослав Павлов. Другите са навън и чакат развитие по делото, което обаче се проточва и вече дори ядосва и съдията.

На последното изслушване на групата, обвинена в източване на кредитни карти и пране на пари, съдията по делото Роналд Гузман остана недоволен, защото адвокатите на обвиняемите българи пак не са си свършили работата с преводите на стотиците подслушани записи. Гузман очакваше, че поне половината от над 10 хиляди записа ще бъдат преведени до този момент, но се оказва, че напредък няма. Според защитата този процес ще отнеме още месеци, а споровете за това кое да бъде преведено и кой колко да плати се точат вече няколко месеца. Сега се добави и нов елемент - подслушаните разговори от службите в България. Някои адвокати ще оспорят законността им. „Ще заведа иск, за да проверя до колко са легални записите в България. От прокуратурата обявиха, че разполагат с уличителни записи на подслушванията на нашите клиенти в България. Аз имам и задавам въпроси относно това и имам съмнения, че може и да са нелегални. Имаме 30 дни да подготвим и заведем иска", обясни пред BiT Новините адвокат Том Дъркин, който представлява  Доменико Евтимов. Според съдебните документи обаче това трябва да стане до началото на юни, след което да бъде решено  дали да бъдат използвани или не, което значи, че ще има още забавяне по делото. От прокуратурата обявиха, че ще изискат всички записи между подслушваните в България, за да ги използват като доказателства по случая. ФБР има събрани 12 хиляди записа между обвиняемите, но не всички ще бъдат преведени. След дълги разправии между адвокатите на обвиняемите вече има ясен човек, който ще бъде отговорен за превода на хилядите подслушани разговори и записи между обвиняемите. Елица Хайтмън има задачата да преведе 1,500 записа, които защитата намира за важни. Тя ще получава по $52 на час, а  

преводите на записите ще струват $18,000

като половината от тях ще бъдат дадени от държавата - за обвиняемите със служебни адвокати. Тези, които сами са си наели защитници, ще трябва да си платят лично. Юристите изчисляват, че с всички тези протакания делото едва ли ще започне преди края на есента и дотогава е вероятно да видим още самопризнания и споразумения с прокуратурата.

Арестът

На 25 март 2014 година при масирана полицейска акция в Чикаго и предградията бяха арестувани 14 българи, а други 2-ма бяха задържани от ДАНС в София. 17-ият обвинен в групата излежаваше друга присъда.

От съдебните документи става ясно, че ФБР са следили заподозрените измамници в продължение на 3-4 години. Записани са и десетки хиляди телефонни разговори помежду им, които според обвинителния акт доказват връзката между тях в престъпна схема за източване на кредитни карти.

Според обвиненията българите са участвали в схема, в която номерата на кредитни карти от Европа са крадени със скимиращи устройства и след това са изпращани до арестуваните тук по електронен път - чрез имейл или скайп, след което са били дублирани върху гифт карти със специални устройства. В резултат сметките на нищо неподозиращи хора в Европа са били източвани. След това откраднатите пари са връщани обратно в Европа.

Веднага след ареста през миналата година във федералния съд всички обвиняеми пледираха невинни. Срещу всеки един българин са повдигнати между 2 и 4 обвинения.

Георги Мартов-Мицубишито сочен за лидер

За главатар на групата ФБР сочи Георги Мартов-Мицубишито. Той беше арестуван заедно с приятелката му Теменуга Колева-Нушка, която е на свобода срещу гаранция. На няколко пъти съдът му отказва гаранция. От изслушванията стана ясно, че ФБР имали няколко информатори и са подслушвали поне два телефона на Мицубишито. В един от тези записи Мартов обяснява на една от къртиците, че е поръчал побой на мъж в България, който му дължал пари, описва прокуратурата.

kare_947_02В друг от записите Мицубишито се заканва как някой "ще бъде нарязан на парчета", ако се прибере в България. В трети - как той и арестуваният в България Радослав Павлов са отвлекли мъж в Чикаго, който завлякъл мафиоти с 800 хиляди долара, пише в съдебните документи.

Прокуратурата твърди, че Павлов признал пред българските полицаи, че е изпращал на Мартов всяка седмица откраднати номера на кредитни карти. Мицубишито запазвал 20 процента от източените пари. През 2011-а Павлов казва, че Мартов пращал обратно в България по 200 хиляди долара на седмица.

Прокуратурата описва Мицубишито като главната фигура в Чикаго на една голяма международна схема за точене на карти. Адвокатите му пък твърдят, че той е човек от

средната класа и без особени финансови възможности. Издържал се от транспорен бизнес.