Компанията собственик на цирка "Ринглинг брадърс" ще трябва да плати 7 хиляди долара след инцидента с акробатичния номер с човешкия полилей, при който пострадаха девет души през миналия май, включително и българката Виктория Медейрос.

Според федералните власти карабинерът, който държал конструкцията, е бил претоварен и това довело до срутването на платформата. Не нея висят осем момичета, вързани само на косите си.  Те паднаха от над 7 метра височина пред очите на смаяната публика в Род Айлънд.

Две от момичетата са с тежки наранявания на гръбначния мозък, пет имат открити фрактури, а една - разкъсване на черния дроб. Българката Виктория Медейрос претърпя три операции, лекарите й поставиха дори метална шина на врата. В момента тя все още се възстановява от тежкия инцидент.

Според говорител на цирка карабинерът бил инспектиран от специалист, преди да бъде инсталиран на платформата. Той трябвало да може да издържи тежест повече от 4 хиляди и 500 килограма. Според Федералната агенция за безопасност на работното място глобата от 7 хиляди долара е максималната допустима от закона за такъв вид инцидент.

Междувременно адвокатската кантора "Клифърд лоу", която е базирана в Чикаго, обяви, че ще заведе дело срещу виновния за инцидента. На пресконференцията през юни обаче те не уточниха кого ще съдят. Решението на федералните власти, че циркът е виновен, обаче прокарва път за иск именно срещу "Ринглинг брадърс", който вероятно ще завърши със солидно споразумение за няколко милиона долара за пострадалите акробати.