България замесена в данъчни измами за стотици хиляди долари във вреда на американския бюджет. IRS установяват щети за милиарди долари едва когато едни и същи адреси излизат на стотици декларации за tax refund. Габрово, Аксаково и Дългопол попадат в списъка на топ 10 на IRS с адреси в света, откъдето са пускани най-много съмнителни декларации. Най-много пари данъчните са изпратили в Дългопол - от един адрес са подадени 260 декларации, а IRS е изпратило близо 125,000 долара. Вторият адрес с най-много декларации е от град Аксаково, край Варна. Там са постъпили 77,000 долара. Габрово е третият град, където данъчните са изпращали пари на един и същ адрес в размер на 45,000 долара.

Хората, станали жертва на измамите, разбират едва когато получат писмо от данъчните служби в Америка. България редовно попада в доклада за данъчни измами на американските данъчни служби. Съмнителни адреси има и от други държави, както и банкови сметки от Ирландия, Литва и  САЩ.

В другата схема измамниците използват имена и номера на социални осигуровки на нищо неподозиращи хора. Те подават данъчните декларации преди тях, вземат така наречения tax refund, преди истинските данъкоплатци да се усетят. Тази измама коства всяка година милиарди долари, но добрата новина е, че бележи спад след редица мерки, взети от данъчните служби.

В доклада на IRS се показва например как към една и съща банкова сметка са преведени 600 хиляди долара "tax refund" oт 150 различни души.

Общо за данъчната 2012 година от IRS са изпратили 3,6 милиарда долара на измамници.

Хората разбират, че са станали жертви на измами, едва когато получат писмо от данъчните. Но въпросът е, че в IRS също разбират твърде късно - едва когато вече са издали чек на измамниците.

България редовно попада в доклада за измами на американските данъчни служби.