Великобритания официализира споразумение за разрешаване на предаването на лични данни със САЩ, с което се разширява неотдавнашната сделка, сключена между Брюксел и Вашингтон. Според документа, публикуван на правителствения уебсайт, споразумението ще създаде "мост за данни" със САЩ "чрез разширението на Обединеното кралство" към Рамката за защита на личните данни между ЕС и САЩ.

Правителството заяви, че решението "се основава на неговата решимост, че рамката поддържа високи стандарти за неприкосновеност на личните данни на Великобритания".

Предприятията и организациите от Обединеното кралство ще могат "безопасно и сигурно да предават лични данни на сертифицирани организации в САЩ", след като разпоредбите влязат в сила на 12 октомври, се допълва в съобщението.

Споразумението между ЕС и САЩ, прието през юли, е знакова мярка за цифровата икономика след решенията на европейските съдилища, които обявиха за незаконни предишните рамки. Най-новата, "Щит за защита на личните данни", беше анулирана през 2020 г., преди ефективното излизане на Великобритания от Европейския съюз през януари 2021 г.

Тази рамка и нейният предшественик бяха оспорени от австрийския активист за защита на личните данни Макс Шремс поради опасения относно защитата на данните от ЕС, предавани на САЩ, където те биха могли да бъдат обект на наблюдение от страна на американските разузнавателни служби. Активистът вече обяви, че ще оспори последното споразумение в Съда на Европейския съюз - процедура, която ще отнеме няколко месеца.