Обединеното кралство обяви повече от 50 нови санкции срещу Русия. Те са насочени към производители на боеприпаси, компании за електроника и търговци на диаманти и петрол. Те имат за цел да "намалят" оръжейния арсенал на руския президент Владимир Путин, подчерта британското външно министерство, съобщи Би Би Си.

Те също така се стремят да прекратят финансирането на войната на Русия, като възпрепятстват търговията с метали, диаманти и енергия - ключови източници на руски приходи, добавиха от министерството.

„Нашият международен икономически натиск означава, че Русия не може да си позволи тази незаконна инвазия. Санкциите лишават Путин от ресурсите, от които той отчаяно се нуждае, за да финансира своята тежка война“, каза британският външен министър Дейвид Камерън.

На 24 февруари настъпва втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в нейната съседка.

„Две години по-късно ние сме обединени в подкрепа на Украйна. Заедно няма да се откажем пред лицето на тиранията. Ще продължим да подкрепяме Украйна, докато се бори за демокрация – толкова дълго, колкото е необходимо“, подчерта Камерън.

Новите санкции са насочени срещу 14 лица и организации, свързани с производството на боеприпаси като системи за изстрелване на ракети, ракети и експлозиви.

Те включват държавното предприятие „Свердлов“, най-голямото предприятие в руската индустрия за боеприпаси.

Турска компания, която доставя електроника на руската армия, три китайски фирми и две юридически лица в Беларус също бяха санкционирани.

Санкции бяха наложени и срещу търговеца на петрол Niels Troost, две руски компании за търговия на диаманти и петима висши ръководители и собственици на най-големите руски производители на мед, цинк и стомана.

Обединеното кралство е санкционирало общо 2000 лица, компании и групи, свързани с Русия.

По-рано тази седмица Лондон обяви, че е наложил ограничения на шестима служители от началника на сибирската наказателна колония, където миналата седмица почина руският опозиционер Алексей Навални.