Учители и родители в столичното 43 Основно училище готвят протест заради тормоз по техни думи от родителите на трима ученици. Напрежението продължава с месеци. До момента са сезирани няколко институции. Те настояват да се срещнат с и.ф. главен прокурор.

Причината са десетки сигнали, които са подавани до различни институции, от родителите на трите деца, заради написани забележки. Единият от тях е прокурор, което според ръководството на училището, води до натиска над тях.

"Конфликтът започна още миналата година. Вече година и половина сме в един изключително напрегнат момент, в който цялата ни училищна общност, родители и ученици страдат от емоционален тормоз, който се налага от едни конкретни три семейства върху нашата институция", заяви пред БНТ Татяна Николова, учител по БЕЛ.

По думите й семействата изпращат непрестанно "жалби от скалъпени лъжи и лъжливи обвинения без никакви основания и факти".

"Проблемът започна, че си разрешихме като институции, като преподаватели, да наложим санкция-забележка на три от децата за арогантно поведения, за нарушение на правилника на училищния ред", разказва преподавателят по БЕЛ. 

До момента има 30 жалби, подадени срещу училището, но в тях по думите на Татяна Николова "няма грам истинност". Именно те предизвикват поредица от проверки от различни институции в училището. В констативните протоколи е записано, че няма нарушение на дейността на училището и на ръководството.

"Нашите искания са: среща с главен прокурор, пълно и обективно разследване на контакти и зависимости и проверка за злоупотреба със служебно положение по жалбите срещу училището", заяви Сема Златкова, учител начален етап и председател на синдикалната организация към Подкрепа в 43 ОУ. Според нея се цели опетняване името на училището, а "цялата общност на 43 ОУ няма да го позволи".