Ватикан изостри правилата си за разследване на свръхестествени събития, като например видения на Христос или Дева Мария, признавайки, че прекаленото въображение и "откровената лъжа" могат да навредят на вярващите. Новите норми позволяват по-предпазливо тълкуване на събитията, при което обикновено се избягва категоричното им обявяване за свръхестествено явление.

Те бяха публикувани от влиятелния Конгрегация за доктрината на вярата към Светия престол и одобрени от папа Франциск.

"При определени обстоятелства не всичко е черно или бяло", заяви пред журналисти кардинал Виктор Мануел Фернандес, "Понякога една възможна божествена реакция се смесва с... човешки мисли и фантазии."

Историята на Католическата църква е изпълнена с епизоди на странни или необясними явления, свързани с религиозни статуи или други предмети. Новите насоки се появяват два месеца след като Църквата заяви, че поредица от широко разпространени чудеса, приписвани на статуетка на Дева Мария - включително правене на пица с по-големи размери - са фалшиви.

Новите правила дават повече насоки на епископите, които досега бяха сравнително свободни да определят автентичността на подобни видения за всеки отделен случай. Те се актуализират за първи път от 1978 г. насам. Подчертавайки сложността на въпроса, Ватиканът е приключил само шест случая на такива предполагаеми свръхестествени събития от 1950 г. насам, като един от тях е отнел около "седемдесет мъчителни години", се казва в документа.