Ние, българите, сме твърде „боси" по въпроса с инвестирането. Една от причините да казвам това е, че повечето от нас не разбират, че парите в банката или в джоба, както някои обичат да се изразяват, са остарели разбирания, които само вредят на нашите финанси с течение на времето. Причината за това е инфлацията, която ги изяжда. Много от нас си мислят, че знаят какво всъщност представлява „инфлацията", но изглежда, че не са много заинтересовани да се предпазят от нея или пък са изключително страхливи да се борят с нея и просто оставят тя да ги победи. А инфлацията е безпощадна и всяка година изяжда поне 2-3% от стойността на нашите пари в банката или в джоба.

Затова ето няколко добри начина да победим инфлацията:

1.      Частният бизнес е най-добрата и доходоносна инвестиция, която един инвеститор може да направи за себе си. В същото време е и най-рисковата, защото в много голям процент от случаите парите, вложени в собствено начинание, могат да бъдат бързо и лесно изгубени. Статистиката сочи, че над 90% от малките фирми в Америка фалират през първите 3 до 5 години от създаването си. Но пък ако бизнесът проработи, той може да направи вас и вашето семейство финансово независими и успели.

От над 10 години, имайки собствен бизнес в сферата на финансовото образование, инвестирането и застраховането, мога да кажа, че най-голямата възвръщаемост, която съм получил от каквато и да е друга инвестиция досега, е именно от моя бизнес. Това обаче ми коства безброй часове учене, практика, нерви и постоянния допир до нови контакти. Смело мога да твърдя, че темпото, което този вид инвестиция изисква от вложителя - като пари и време, не би било по силите и нервите на всеки.

2. Взаимните фондове са един от стълбовете на американската икономика и с течение на годините ще стават все по-важни за нейното развитие. Причината е, че са една от най-доходоносните и същевременно най-непретенциозни инвестиции. Те не се нуждаят от нас, а някой друг се грижи за тях и за нашите печалби, докато ние спим, работим или прекарваме време с нашите семейства. Този вид фондове са много широко разпространени в пенсионните влогове като 401К и IRA; в образователните сметки за децата ни и като цяло са много добро място за всеки един от нас. Тук се изискват три основни принципа - дисциплина, правилно разпределение на капитала, с цел намаляване на риска и месечно вкарване на определена сума, която да купува акции от фондовете, независимо дали пазарът е нагоре или надолу. Интересното тук е, че този вид инвестиция е отворена за всеки, който може да задели поне $50 на месец и да започне да инвестира и реализира потенциални печалби, правопропорционални на инвестирането от него в процентно съотношение. Трудно е да се намери друга инвестиция, която да отнема толкова малък начален капитал и да има потенциален растеж между 8-12% средно на година при някои по-агресивни фондове. Характерното за фондовете е, че парите са инвестирани в много различни компании, което намалява риска на инвестицията, сравнено с акциите на една-единствена компания.

3. Недвижимите имоти са една от най-любимите инвестиции на българина. Особено „старата школа" винаги е вярвала, че покупката на недвижим имот е инвестиция с голям потенциал и с гарантирана, доколкото може да се каже така, възвръщаемост през годините. Това обикновено е така, но много хора забравят да споменат потенциалните уловки, които се крият зад тази, бих казал, като цяло по-масивна инвестиция. Средностатистически цените на имотите растат с около 4-5% на година, но интересното е, че около изплащането на заем или дори вкарването на определена сума капитал, за да се придобие пълна собственост на имота, се крият допълнителни разходи като данъци, застраховки и поддръжка под различни форми в зависимост от това дали е къща или апартамент. Ако сте придобили имота си чрез заем, заплащате лихва по него, която намалява евентуалната печалба от наем или растеж на дадената инвестиция. Ако пък сте решили да инвестирате значителна сума в брой, за да закупите такъв вид имот, без да се налага да вземате заем, то тогава заключвате тези пари и губите ликвидността им, надявайки се на печалба и дивиденти, които да носят постоянен доход на вашето семейство наред с растежа на стойността на имота. Моето мнение е, че инвестиция в недвижим имот е много добро решение, ако го правите в собствения си дом и можете да си позволите 15-годишен заем. При него месечното плащане при втората година от заема отива наполовина за покриване на главницата и наполовина при лихвата, а от третата година вече сумата по главницата надделява. Това обаче съвсем не е така при 30-годишен заем, при който се отнемат цели 23 години, за да постигнем този баланс.