Продължение от миналия брой

Като последна точка по темата бих искала да разгледам проблема с предплатените погребални разноски. Договорите за предплатени погребения обещават да спестят на семейството ви много пари и стрес, като ви позволяват да планирате желаното от вас погребение и да „заключите" текущата цена. Можете да си изберете плана и да платите разходите си предварително. Парите отиват в доверителна сметка или в застрахователна полица, докато дойде време да се нуждаете от услугите на погребалното бюро. Добра сделка, нали?

За съжаление не чак толкова добра. Оплакванията, вариращи от затруднено получаване на предварително заплатените суми до лошо управление на средствата, предплатени според договора, са  доста чести. И все пак предплатените продажби рязко нарастват през последните години. В Service International Corp. (SCI) - най-голямата погребална верига - предплатените договори са нараснали с 28% до $1.10 милиарда през последните пет години в съответствие с финансовите отчети на дружеството. Този успех се дължи поне отчасти на хитър маркетинг, който съчетава стандартния натиск на продавачите с емоционалните изнудвачи. На неотдавнашна SCI безплатна вечеря- семинар oраторите подчертават, че погребaлното планиране е сложно („Има 72 различни решения, които трябва да направите!") и емоционално изтощаващо („Ние не искаме да дойдете в погребалното бюро в най-лошия ден на живота си!").

Подписването на договора често изглежда като предложение с нисък риск, тъй като доставчиците обикновено обещават, че ще можете да прехвърлите вашия договор на друго място, ако желаете. Въпреки това седем щата не гарантират правото ви да прехвърлите договора си на друго погребално бюро, а други два щата го позволяват само ако се преместите да живеете далеч от първата погребална къща, с която сте сключили договора. Не може просто ей-така да промените мнението си и да решите, че искате различна агенция. В зависимост от щата, в който живеете, може дори да се наложи да плащате такси да превключите договора си от едно бюро на друго.

Законите се различават и за това колко от парите си можете да получите обратно, ако изобщо имате право да се откажете от договора и да си поискате предплатената сума обратно. Ако договорът ви позволява да го отмените, може да трябва да платите такса, варираща от лихви по сметката до 25% от стойността на договора. Вратички в условията могат да намалят още повече сумата, която погребалната къща би ви възстановила.

Щатите изискват погребалните домове и гробищата да заделят процент от парите на клиентите, които са предплатили, в отделна сметка, за да могат да върнат парите на някой клиент, ако се откаже от договора. Но някои щати позволяват на доставчиците да задържат средствата, платени за стоки, ако могат да докажат, че са доставили даден продукт - изпратили са урна до вашия дом или съхраняват ковчег за вас в своя склад. Адвокати казват, че някои бюра надуват изкуствено стойността на стоката, за да избегнат възстановяването на парите, които клиентите са им дали. Например Neptune Society - компания за кремации - плати $630,000 глоби на щата Колорадо, за да се отърве от обвинения, че е направила точно това - задържала е $349 от парите на клиент, който се е отказал от предплатен договор, за урна, оценена на около $13.

Също така предварителните предплащания за погребение не са добра идея, защото най-вероятно ще платите хиляди долари повече в сравнение с цената на разходите, заплатени от семейството ви след смъртта ви. Това най-вече може да се случи, когато си закупите застрахователна полица и плащате с течение на времето, а не под формата на еднократна сума. Например полица на Lincoln Heritage Life за покриване на разходите за погребение на стойност от $8,700, която разтяга плащанията за период от три години, възлиза в крайна сметка на $15,688, заплатени като премии през тези три години. Обикновено всеки, който плаща с течение на времето, може да очаква да плати с 40% повече от цена на погребението.

Какво да направите? Просто кажете НЕ. Не е нужно да си купите специален продукт или да заделяте пари за предварителен договор. Може да имате достатъчно голяма застраховка „Живот" за покриване на сметките по погребението. Или си създайте „платима при смърт" спестовна сметка в банката, която ще предостави средствата на някого, когото предварително сте определили, след като представи смъртен акт, разбира се, за да възстанови разходите си за вашето погребение. Ако не искате вашето семейство да плати разходите, преди да получи парите от вас, създайте съвместна спестовна сметка с доверен човек, който ще може по този начин да плаща сметките, без да трябва да представя смъртен акт.

Като заключение, ако не запомните нито един от съветите ми, изброени в последните няколко статии, помнете запомнете едно: Това е вашият член на семейството, вие организирате погребението, това си е ваша работа. Въпреки че погребването на любим човек най-вероятно ще е най-тежкият момент в живота ви, не оставяйте на погребалните и гробищните агенти да се възползват от мъката ви. Тяхната цел номер едно е да направят колкото се може повече пари от вас. Вашата цел е да се сбогувате и да отдадете последна почит на близкия си. Това не означава, че трябва да хвърлите хиляди долари на вятъра. Направете си сериозна сметка колко можете да си позволите да изхарчите и не разрешавайте на погребалните и гробищните агенти да си пълнят джоба на ваш гръб.