Федералната агенция за управление на националния здравноосигурителен пазар наскоро обяви, че данъкоплатците в много щати, които са изправени пред данъчна санкция за липса на здравно осигуряване през 2014 г., ще получат възможност за удължаване на крайния срок до 6 седмици, за да се запишат за здравно покритие през 2015 г. Първоначалният краен срок за регистрация през 2015 г. беше 15 февруари. Срокът за удължаване варира в зависимост от това дали данъкоплатците живеят в щат, който използва федералната система за здравно осигуряване (HealthCare.gov), или в щат, който има собствен здравноосигурителен пазар. Федералното удължаване на срока за записване обхваща 37 щата. Следните щати участват в HealthCare.gov: Алабама, Аляска, Аризона, Арканзас, Делауеър, Флорида, Джорджия, Хаваи, Илинойс, Индиана, Айова, Канзас, Луизиана, Мейн, Мичиган, Мисисипи, Мисури, Монтана, Небраска, Невада, Ню Хемпшир, Ню Джърси, Ню Мексико, Северна Каролина, Северна Дакота, Охайо, Оклахома, Пенсилвания, Южна Каролина, Южна Дакота, Тенеси, Тексас, Юта, Вирджиния, Западна Вирджиния, Уисконсин и Уайоминг.

Жителите на тези щати трябва да отговарят на следните изисквания, за да им бъде опростена данъчната санкция:

а) до момента не са се записали за здравноосигурително покритие за 2015 г. чрез HealthCare.gov;

б) при подаването на данъчната си декларация за 2014 г. те дължат данъчна санкция за липса на здравно осигуряване през 2014 г.;

в) за пръв път са осъзнали последиците от липсата на здравносигуряване през 2015 г.  след крайния срок за записване - 15 февруари, по време на подготовката на данъчната си декларация за 2014 г.

Специалният период на записване за тези потребители започва на 15 март и приключва в 23,59 ч. източно време на 30 април. Ако даден потребител се запише за покритие преди 15-о число на месеца, покритието ще бъде в сила от първия ден на следващия месец.

Немалко щати, които имат собствен здравноосигурителен пазар, решиха да последват примера на HealthCare.gov. Мериленд беше последният щат, който обяви преди седмица, че ще даде на потребителите допълнително време, за да се запишат за здравно осигуряване за 2015 г. и да избегнат данъчната санкция. Техният здравноосигурителен пазар съобщи, че жителите на Мериленд, които дължат федерална данъчна санкция за липса на покритие през 2014 г., ще имат още шест седмици от 15 март до 30 април, за да се запишат за покритие за 2015 г. Данъкоплатците в щати, които имат свои собствени здравноосигурителни пазари, трябва да се консултират с техните уебсайти. Ето какво е обявено до момента:

Калифорния - 23 февруари до 30 април

Мериленд - 15 март до 30 април

Минесота - 1 март до 30 април

Ню Йорк - 1 март до 30 април

Вермонт - 19 февруари до 31 май

Вашингтон - 17 февруари до 17 април

За тези, които търсят помощ при закупуването на здравно осигуряване и желаят да се възползват от новото удължение на срока за записване, трите основни фирми-вериги за подготовка на данъчни декларации - H & R Block, Jackson-Hewitt и Liberty Tax Service - предлагат помощ като част от техните услуги за данъчна подготвка.

H & R Block предлага безплатна телефонна услуга в помощ на клиентите, които са изправени пред данъчна санкция поради липса на здравно осигуряване през 2014 г. с цел да избягнат отново пропускането на крайния срок за записване за 2015 г. Клиентите могат да се обаждат за персонализирана помощ на лицензиран консултант по здравеопазването на телефон 855-487-7028. H & R Block също така предоставя на всеки потребител безплатна данъчна оценка за въздействието на Obamacare върху личните им данъчни задължения и помага на клиентите си да намерят възможно най-голямата сума, която могат да получат от федералното правителство за закупуването на здравна застраховка през 2015 г. Компанията заяви, че нейните 80,000 данъчни подготвители са получили  допълнителни 10 часа обучение върху ACA (Affordable Care Act - Закона за достъпно здравеопазване) тази година в допълнение на 50-те часа задължително годишно обучение.

Jackson-Hewitt, втората по големина фирма-верига за данъчно обслужване в САЩ, предлага Affordable Care Act Accelerator - компютърно интервю за определяне възможността на даден данъкоплатец да получи кредити за здравеопазване и изчисляването на данъчната санкция, в случай че клиентът им не закупи покритие през 2015 г. Безплатната услуга отнема около пет минути и е добавка към тяхната услуга за подготовка на данъчни декларации.

Liberty Tax Service казва на своя уебсайт, че техните представители са на разположение във всички офиси, за да отговорят на въпроси на данъкоплатците за ACA наред с подготовката на данъчни декларации.