Никога не е рано да започнете разговора с поотрасналите си деца за парите в нашия живот. Това ще ви спести много проблеми, които ще ви струват скъпо в бъдеще. Ето няколко съвета как да го направите.

СЪВЕТ 1: Дискутирайте и учете децата си за ролята на парите в нашия живот от възможно най-ранна възраст. 

Според наблюденията ми, докато децата не започнат да работят и да изкарват парите си с труд, те имат склонността да харчат парите на родителите си, сякаш мама и тате са ги "събирали по дърветата", а всички знаем, че това съвсем не е така. Уважението към парите, което е трудно да се разбере и асимилира в ранна детска възраст, може да бъде най-лесно представено от родителите в дискусии за това как и откъде точно идват парите. Обяснете им, че не е достатъчно за мама и тате само да спрат до банкомата и да напълнят отново джоба си с пари, а точно как тези пари се събират в банката и че те са плод на усилия и работа. 

След като тези интересни за децата дискусии зачестят, тяхното подсъзнание ги кара да виждат света и парите по различен начин и не се изненадвайте, ако, когато се приберете от работа някой ден, вашето 5-годишно отроче ви попита: "Тате, как беше работата ти? Изкара ли много пари днес?"

СЪВЕТ #2: Следете навиците на децата си, щом имат достъп до пари от подаръци, и ги напътствайте в решенията им как да ги оползотворят.

Много пъти ми се е случвало да наблюдавам как деца от най-ранна възраст получават подаръци във формата на банкноти от баба и дядо или от чичо и леля. Съветвам ви да наблюдавате техните действия относно начина, по който ги третират, и за какво ги изпозват. 

Вероятно ще забележите, че когато те нямат достъп до собствени пари, има тенденцията да искат от вас да им купите различни играчки и вкусотии по-често, отколкото те биха си купили такива с парите, които са получили като подарък. Този консерватизъм е инстинктивен за хората дори като пораснат, и ако е силно проявен у вашето дете например, може да се окаже, че той или тя ще бъде добър спестовник, като порасне, и ще внимава за какво харчи.

СЪВЕТ #3: Не чакайте, докато децата ви са в тийнейджърска възраст, за да ги учите за пари, после ще е прекалено късно. 

Един от навиците, който много от родителите имат, е да изчакват, докато, както те самите се изразяват, "децата им поотраснат", за да ги учат как да боравят с парите си.

Но какво наистина означава това? 

В повечето случаи това е по време на тийнеджърските години на децата, между 14 и 18 г., и бих искал да ви кажа, че това е една от най-големите грешки, които може да допуснете като родител. Проблемът е там, че в тази възраст е трудно да се комуникира за много теми с тези тийнейджъри, а щом става въпрос за пари, положението е още по-сложно. Много от децата на тази възраст са свикнали да бъдат напълно издържани финансово от родителите си до този момент, но проблемът се задълбочава с възрастта, защото и финансовите изисквания на децата започват да се увеличават.

Ако не сте прекарали нужното време да говорите с тях за стойността на парите и за отношението и уважението, което трябва да имаме към тях от ранна детска възраст, не си правете илюзии, че вашият тийнейджър ще се заслуша в това, което се опитвате да му обясните. Той иска да е като другите деца, защото тяхното отношение към материалното, което ги заобикаля, подбужда смесени чувства и емоции, с които е почти невъзможно да се преборим, ако сме задоволявали всичките им желания до този момент.

СЪВЕТ #4: Отделете нужното внимание на теми като спестовни сметки и кредитни карти.

До времето, в което децата ви поотраснат и продължат образoванието си в по-висши учебни заведения като колежи и университети, вашата задача е да ги направите експерти в основните финансови операции, с които всички ние се сблъскваме всеки ден. Запознайте ги в детайли с това как да работят с банковите си сметки и как да изчисляват правилно приходите и разходите си. 

Друга много важна тема на разговор е използването на кредитни карти и опасността, която представляват те за всички нас. Не е случаен фактът, че изключително голям процент от студентите днес финансират колежанския си начин на живот, който в голяма степен е една безкрайна надпревара от купони и големи количества алкохол с точно тези кредитни карти, към които, ако добавим всички заеми за образование, на които вече сте станали поръчители, ще утежнят живота и стандарта на цялото ви семейство, докато ги изплащате, което може да отнеме десетилетия наред.