Времето лети и ето, неусетно годината се преполови. Лятото дойде, а и в повечето райони учениците вече се готвят за голямата ваканция. Това е и моментът, в който много от нас си напомнят, че е дошло време по-сериозно да се замислят в какво жилище ще се озоват през следващата учебна година. Не е тайна, че семейства с деца предпочитат да предприемат такива промени в живота си, съобразявайки се изцяло с училищния календар, по една проста причина - да не местят детето си по средата на годината, за да не го стресират излишно.

И ето - сега седите и се чудите откъде да я започнете. Ето и стъпките, които ще ви помогнат да преминете този процес по-малко стресово:

1. Срещнете се с агент за недвижими имоти. Необходими са ви поне час - час и половина, за да може агентът да ви опише най-подробно как и по какъв начин ще протече процесът по закупуването на новия ви дом. В повечето случаи това е човекът, който ще ви даде избор и ще ви попита кой е пътят, по който ще искате да поемете. Не зависимо от това кой агент ще изберете, важното е да се вслушва във вашите нужди и да е в състояние да ви „образова" по пътя. Това е много важно, защото когато се случат неща, за които вече знаете, че има шанс да ви се случат, ще ви е по-лесно да ги преминете, когато знаете как. Животът е достатъчно стресов, затова първата консултация с агент за недвижими имоти ще ви даде спокойствието, за което всички толкова много говорим.

2. Разговор с банкова институция, било то директно в банковия клон или с банков брокер. След разговора с агента по недвижими имоти може да имате различни изисквания към това какво точно търсите, което ще е от значение, когато разговаряте с банковия служител. Например може да искате да закупите апартамент, но не успявате да се квалифицирате само за FHA заем, който сам по себе си не е възможен в 95% от случаите, когато става въпрос точно за апартамент. Това обаче не важи, когато искате да закупите къща. Изискванията там са по-малко и е много вероятно този тип заем да е удобен за вас, ако обаче покрива други изисквания, които банката ще поиска. Навярно разбирате защо агентите по недвижими имоти и банковите брокери трябва да работят изключително добре, за да могат да успеят да намерят имот, който да отговаря на финансовите и житейските ви нужди. Не на последно място идва и изискването към т.нар. преквалификация на купувача, която се изразява в издаване на писмо от банковия служител, след като е разгледал финансовото ви състояние. Това писмо е неизбежно, понеже без него няма как да покажете на евентуалния продавач, че вие се класирате за покупката. При липса на такова най-вероятно продавачът ще предпочете да го продаде на друг кандидат, който вече има преквалификационно писмо. Във всички случаи агентите за недвижими имоти могат да ви препоръчат няколко банкови институции, ако нямате към кого да се обърнете.

3. Отделете време, за да подредите приоритетите си. Много често попадам на клиенти, които могат да отделят определена сума, но изискванията им са прекалено големи, за да си ги позволят. Тогава идва въпросът, който всъщност има 3 подвъпроса, кое е по-важно за клиента - районът (било то заради училища, работа, др.), цена или състояние на имота (това дали и до каква степен е обновен). Ако районът е важен, насочваме вниманието си към по-нетолкова обновени жилища, на може би по-ниска цена. Не забравяйте, че не само клиентите избират агента си по това как ще си „паснат и ще могат да работят заедно", но и агентът също избира клиент. Много рядко, но в моята практика се е случвало, клиентът да не може или да не желае да разбере как точно пазарът на недвижими имоти работи. Тогава агентите излизаме виновни, че едно или друго нещо не се е получило. Работата е да бъдем подготвени за компромиси. Покупко-продажбата на имот е сделка, в която всяка страна иска да бъде победител.

4. Фокусирайте търсенето си. Много хора разчитат изцяло на агента си да ги уведомява за всяко ново жилище, което излезе на пазара. Други пък обичат сами да се ровят из различните уебсайтове. Аз нямам проблем с нито едно от двете. Това леко препокрива казаното по-горе, но много пъти например някой търси 2 стаи, 2 бани, при което аз търся само такива, но не щеш ли излиза на пазара 2 стаи с 1 баня и те просто се влюбват в този имот. Но пък аз няма как да съм им го пратила, ако те сами не са попаднали на него. За това моят съвет е, ако сте отворени за различен тип имоти, споделете го с вашия агент, и оттам нататък оставете работата на него. Той/тя ще наблюдава и вие ще бъдете уведомени на деня, когато нещо ново се появи.

5. Когато вече сте намерили желания дом, следващата стъпка е да направите контакт с продавача, а това се изразява в подаването на оферта от страна на вашия агент. Той ще подготви офертата, ще се свържи с вашия банков брокер, за да получи преквалифициращото писмо, ще ви даде да подпишете всички допълнителни документи, свързани с подаването на офертата, и ще ви представлява в договарянето на условията и цената. Работата на вашия агент не е само в това да попълни документацията, но да подготви стратегия как точно да прокара вас до сделка пред всички други, изявили желание да закупят този имот.