От няколко месеца съм щастливо омъжена и много ентусиазирана за промените в живота ми - намирането на жилище, съжителството с моя съпруг и създаването на поколение. Трудно ми е да преценя дали да предложа на моя съпруг да си отворим обща банкова сметка, в която и двамата да вкарваме парите си, или да продължаваме да делим сметките за наем, храна и всичко друго, както сме го правили досега? До момента и двамата сме били много независими, но сякаш искам да можем да вземаме финансови решения заедно, защото това би ни сплотило още повече.

В същия ред на мисли обаче аз съм по-дисциплинирана с парите си, докато той има по-лоши финансови навици и се страхувам дали това няма да стане повод за противоречия между нас. Какъв е твоят съвет?

Преди да отговоря, отварям огромна скоба и препоръчвам да пречупиш моя отговор през твоята собствена призма и да го съобразиш с характерите на двама ви. Хората са различни и не всяка ситуация би работила по един и същ начин при всеки човек. Като цяло вярвам, че хората, които създават стабилни семейства, обикновено работят с парите си заедно и се държат отговорни един към друг при харченето им, при спестяването и инвестирането.

Аз съм привърженик финансовите решения да се дискутират и да се вземат заедно от двамата съпрузи и следователно те да се учат от взаимните си грешки и да правят нещата правилно в бъдеще. Затова и препоръчвам да започнете да събирате парите си заедно, да направите бюджет и да започнете да комуникирате по тези въпроси открито.

Това не означава да започнете да налагате вето един на друг за неща, които досега сте правили с приятели, и да броите всеки цент по цент, но по-конкретно да разговаряте за нещата, които искате да постигнете като семейство, и разходите, които ще имате по пътя към целите си. Изградете си приоритети и си ги припомняйте от време на време. Ако някой „кривне" от пътя, не е лошо да му бъде напомнено за първоначалните цели.

Всичко опира до откритата комуникация, която за съжаление при нас, българите, е нещо все още ново. Не виждам как, ако продължите да държите парите си отделно един от друг, ще можете да израснете като семейство във финансово отношение и докога ще продължи тази автономност. Рано или късно ще се изправите пред нуждата от общи финансови решения заедно, особено когато се намесят децата в по-късен етап, така че аз препоръчвам да започнете още отсега.

Това е много важна дискусия, която всяко едно семейство трябва да предприеме и да се стреми да подобрява с времето. На нас с моята годеница, когато започнахме да живеем заедно, тя ни бе от голяма полза. Не само ни помогна да вземаме повече правилни, е, да - и понякога неправилни, решения, от които все още се учим, но също така смея да кажа, че подобри и като цяло нашите отношения и увеличи доверието, което си имаме.

Парите в едно семейство, здравето, бъдещето на децата, работата и целите за бъдещето са нещата, от които нито едно здраво функциониращо семейство не може да избяга, и на тези неща трябва да се обръща сериозно внимание, за да се постигат желаните резултати.

Ако имате приятели, които са изправени пред същите финансови лабиринти, моля, споделете тази статия с тях. Нека напомня, че в моя офис се провеждат класове за хора, които искат да научат повече за това как работят парите в Америка, които могат да се лицензират за работа с инвестиции. Всяка събота се провежда подробна ориентация на класовете и инвестиционните програми.

Ако пък имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон (224) 522-2413 или на електронната ми поща [email protected]. Въпросът днес бе зададен от клиент, с който съм работил по време на консултации в моя офис. Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация от понеделник до четвъртък между 9 сутринта и 7 ч. вечерта, а в събота - от 9 до 2 ч. следобед. Тази услуга е възможна само по предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.