Здравейте, приятели! Изключително много се радвам, че времето навън започна да се оправя, а заедно с него започвам да улавям и позитивното настроение в тона на гласа ви, когато говоря с много от вас. Днес ще съсредоточа вниманието ви върху няколко факта, които са от огромно значение, когато говорим за покупка на жилище, защото все пак това е една от най-големите инвестиции, които някога ще направим в живота си, и е нужно да знаем къде точно можем да се подхлъзнем. С падането на лихвените проценти през последните години и особено очаквайки рано или късно да се вдигнат отново, много хора решават да си закупят собствено жилище, за да се доближат до американската мечта. За целта ни е нужен правилен подход. Целта на статията ми (която ще бъде продължена и другата седмица) е да ви предпазя от най-често срещаните ,,подводни камъни" и грешки, които хората допускат, и да ви предложа няколко съвета как да ги избегнете още преди да сте се сблъскали с тях. 

 СЪВЕТ №1: Не купувайте жилище, ако планирате да се местите на друго място в близко бъдеще.

Ако живеете под наем, може би изпитвате остра болка в сърцето, когато пишете този така болезнен за всеки наемател чек в началото на месеца, с който покривате наема си и който никога няма да можете да си върнете под никаква форма в бъдеще. Но пък не е много добра идея да си закупите имот, преди да сте абсолютно сигурни, че сте намерили правилното място за живеене през следващите поне 5 години. Много от хората, с които съм работил през годините, подхождат по-скоро емоционално, отколкото трезво, без да са наясно дали ще живеят на това място дълго време. Често си и мислят, че дори да се преместят, ще могат да отдадат имота под наем. Най-често и в двата случая губят пари и си навличат главоболия.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ: Преди да купите имот, проверете как вървят средностатистическите цени на наемите в тази местност и дали ще можете, ако го отдадете под наем, да покривате поне вноските по заема, който сте взели от банката. Ако няма да сте в състояние, моят съвет е да продължавате поне за момента да живеете под наем и да търсите по-добри алтернативи. 

 СЪВЕТ №2: Не жертвайте бюджета си.

Купуването на жилище много често може да ви подмами да жертвате други приоритети в живота си. Или пък да се ,,унесете" в сладките приказки на агентите. Те винаги намират начин да ви омайват с по-хубава и по-хубава опция, която обаче почти винаги вдига мизата. Бъдете внимателни, защото повечето от хората изчисляват задаващите им се плащания по заема и данъците на имот според сегашните си доходи и дори разтягат бюджета си, лишавайки се от други неща, които досега са правили и ползвали, за да си позволят новия дом. Така има опасност да поставите бъдещето си на карта, ако случайно доходите ви намалеят с течение на времето, което е много вероятно, особено в днешната нестабилна икономическа ситуация.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ: Преди да започнете дори да обикаляте къщи и апартаменти с надеждата да намерите нещо подходящо за покупка, подайте молба да ви одобрят за заем и вижте параметрите, които ви се предлагат от различни банки и на базата на какъв лихвен процент и каква сума на заема ще можете да си позволите. След като вече сте си направили сметка, ще можете да изчислите доколко можете да се разпростирате. Така агентите на недвижими имоти вече ще гледат на вас с по-добро око като сериозен и образован купувач. Не забравяйте, че работата на банката е да ви даде колкото се може по-голям заем, на който, разбира се, ще платите повече лихви с времето. Моят съвет е да намалите с поне 20% предложената ви сума за заем или тази, която според днешните си доходи мислите, че можете да си позволите. 

СЪВЕТ №3: Не пренебрегвайте допълнителните задължения, които ви очакват.

Закупуването на собствено жилище не е само въпрос на заменяне на наема с изплащането на един обикновен заем. То е нещо доста повече. Заедно с него идват също така разходи по поддръжката на имота, също и данъчните задължения, които растат всяка година и ще натежават на бюджета. Повечето хора, обладани от еуфорията по ,,къщата мечта", забравят за тези така належащи сметки. Преди да подпишете каквото и да било, пресметнете сумата на плащанията си. В много от случаите може да се окаже, че ще са почти двойни на това, което плащате в момента. 

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ: Разпитайте хора, на които можете да се доверите и които в момента са се нагърбили да изплащат заеми по имущества заедно с другите им належащи сметки по поддръжката, данъците и застраховките, които дължат към тях, колко общо им излизат всички тези екстри, добавени към вноските по заема. След това прибавете 1% от стойността на имота над тези сметки за годишна поддръжка. После прибавете и сумате по ,,closing", които средно на жилище от $200,000 са около $3,700.

Това са основните неща, които повечето хора трябва да знаят за покупката на жилище. Не всички случаи обаче са идентични и изглеждат по един и същ начин. За тази цел съм изградил различни видове стратегии, които се прилагат специфично към всяка една непредвидена ситуация, която може да се случи във всеки един момент. Този вид информация е достъпна само за клиенти и сътрудници.