Сериозните разговори по парични въпроси не са особено романтична тема, но малка доза финансово планиране може да направи живота ви лесен и любовта ви неувяхваща. Немалко статистически проучвания са доказали, че повече от 50% от разводите в САЩ се основават на парични проблеми. Ето няколко стъпки, които биха ви помогнали да действате разумно, като едновременно с това следвате сърцето си.

Опознайте се финансово, преди да се опознаете интимно. Трябва да поговорим за пари, преди връзката ни да стане сериозна. Аз твърдо вярвам, че финансовите навици на даден човек могат да ви дадат отличен пример за неговите ценности и етика. Това не означава, че ако кредитният рейтинг на изгората ви е ужасен, трябва да се разделите; но ако установите, че вашата нова любов не се отнася отговорно с парите си, трябва да поставите под въпрос какво би било бъдещето ви с този човек. Ако пък вие сте този, който има финансови проблеми, бъдете честен за вашите недостатъци. Една добра връзка е такава, в която всяка страна помага на другия да направи по-добър избор - вие и вашата нова изгора можете да си помогнете взаимно и да започнете да вземате по-разумни парични решения в бъдеще.

Срещнете се в средата. Дали наскоро сте влезли във финансов спор, или от дълго време се карате на дадена парична тема, важното е да помните, че сте в тази ситуация заедно. Ако всеки от вас се отдръпне в своя ъгъл, това няма да помогне на случая. Нито пък взаимните обвинения във вина ще доведат до балансирано разрешение на проблема. За да се справите с определено финансово затруднение, трябва да работите заедно, за да създадете план за действие, който ще облагодетелства и двама ви.

Разделяй и владей. Ето как финансовите специалисти съветват всяка двойка, която съжителства, да организира паричния си поток: отворете си три сметки - една за вас, една за вашия партньор и един общ фонд. След като определите общата стойност на всекидневните/месечните/годишните ви разходи за живот, и двамата трябва да допринесете за изплащането на част от тези разходи от съвместната сметка всеки месец - въз основа на своя дял от доходите в домакинството. Например, ако общият ви годишен доход е $100,000, вашата заплата е $60,000 годишно, а годишната заплата на партньора ви е $40,000, то вие трябва да сте отговорни за 60 на сто от разходите на домакинството. Каквато част от парите не отидат за тези разходи, ще се депозират в отделните лични сметки, които ще се използват по преценка на всеки собственик на сметката.

Гледайте на себе си като на равни партньори. Това правило се отнася особено за майките, които не работят, а стоят у дома, за да се грижат за къщата и децата. Размерът на заплатата ви не може да определя ролята ви в семейните финанси. Важно е да имате уважение един към друг като при равноправни партньори, с равностоен глас в управлението на парите.

Направете финансовото си споразумение в писмен вид. Знам, че няма нищо романтично в правните форми. Но за да е гарантирано, че имате правилните документи за защита на вас и вашите активи, писменото споразумение е задължително. Един предбрачен договор ясно ще очертае това, което е само ваше преди брака, което означава, че ще бъдете защитени, ако евентуално се разведете. За тези, които планират втори брак, единственият начин да защитят активите си, особено ако искат определена част от авоарите им да отидат при децата им от предходния брак, е да си създат living revocable trust. Този документ ще посочи каква част от личните ви активи ще бъде завещана на децата ви и каква - на новия ви съпруг (новата ви съпруга).

Не обединявайте всичките си сметки. Дълговете, които сте имали преди брака, си остават лично ваши - освен ако не ги обедините. Когато се омъжите/ожените, не бързайте автоматично да комбинирате всичко. Не слагайте името си на кредитните карти на съпруга си или на студентските дългове на съпругата си. Можете да си помагате един на друг да намалите размера на личните си заеми, но без да сте легално отговорни за дълговете на половинката си.

Връзки, които ви свързват завинаги. След като се ожените/омъжите, всеки актив се смята за съвместно придобит в очите на закона. Ето защо и двамата трябва да бъдете в паричен синхрон - като се започне с дългосрочните ви финансови цели, изплащането на ипотеката, та до спестяването за пенсиониране. В идеалния случай трябва сериозно да си поговорите за всичко това, преди да се омъжите/ожените. Ако не го направите, може да се окажете дълбоко разочаровани и финансово разорени. Обсъждането на парични въпроси с човека, с когото се надявате да прекарате остатъка от живота си, не значи, че не го/я обичате. Напротив, означава, че обичате себе си толкова много, колкото и партньора си. Статистическите проучвания доказват - двойките с еднакви финансови цели и разбирания се радват на дълъг и спокоен съвместен живот.