В момента изплащам жилище (първи и втори заем), имам две коли, също на изплащане, и 5 кредитни карти. Минималните плащания по всички тези заеми са $1,850, но аз вкарвам допълнително $700 на месец. Вкарвам по малко по всяка една карта и плащам минималното за колите и за заемите по къщата. Лошото е, че нямам събрани пари настрани и в стремежа си да изплатя заемите си по-бързо, изпадам в ситуацията тук-там пак да използвам кредитните карти. Чувствам се направо в омагьосан кръг, от който не знам как да изляза. Какво би ме посъветвал да направя?

За съжаление тези ситуации зачестяват и дори си мисля, че над 70% от хората, живеещи в Америка, са в подобно положение. Тези от вас, които са чели предишните ми статии, си спомнят, че обожавам да говоря за инвестиране и макар това да е много интересна тема, в последно време наблюдавам тенденцията много от хората да изпитват сериозни затруднения с обслужването на заемите си. Така че не трябва да пренебрегваме този социален проблем.

Вашата ситуация е много типична и има изход от нея, но както споменах на семейството от миналата седмица, което вече работи усилено по направената от мен програма, ще трябва тотална промяна в дисциплината и начина на мислене в бъдеще.

Първо, трябва да седнем и да изградим финансов анализ, който ще ни насочи къде да съсредоточим усилията си. Въпреки че сега сте много притеснени от заемите, които имате, не трябва да се забравя важността на спестяванията за краткосрочен и дългосрочен план. Това е подводен камък, който може да ви подхлъзне, и е една от основните причини да продължавате да ползвате кредитни карти.

На първо четене, без да съм навлязъл в детайли, мога да ви кажа директно едно от нещата, които бих променил веднага. Аз лично бих спрял да вкарвам всичките $700 като допълнение към кредитните карти и бих взел $400 от тях, за да вкарвам във спестовен влог. По този начин - малко по малко - ще изградя спестовна сметка, която ще използвам в случай на непредвидени ситуации („бели пари за черни дни"), вместо да използвам кредитните карти, по които всеки месец плащам и лихви. Аз мразя кредитните карти и това, което те причиняват на много семейства, подлъгали се да ги използват!

С помощта на финансовия анализ ще подредим заемите по реда на изплащане, така че да намерим най-рационалното според баланса, който дължим по заема и лихвата. Тази програма работи безотказно и ще ни помогне да изплатим заемите много по-бързо с по-малко пари, докато спестяваме настрани.

След 2-3 месеца ще усетите голяма разлика в нивото на стреса и в начина на живот. Вече ще имаме някой долар настрана, а също и изграден бюджет, който да ни помогне да живеем, без да харчим ненужно за прищевки, които са излишни. Веднага ще изкараме кредитните карти от портфейлите и ще ги заменим с дебитни такива. И не искам да чувам и дума за безплатните билети или процентите, които ти връщат, когато пазаруваш с тези карти. Това са само уловки. Отсега нататък ще работим с това, което имаме. А то се намира само в джоба под формата на пари в брой или пари в банковата сметка.

Постепенно ще изплатим всички карти до 2 години, после ще започнем да изплащаме по-бързо колите и заема по жилището. Така ще елиминираме заемите един по един, а нивото на стрес ще намалее. Това ще помогне да прекарвате по много по-спокоен начин свободното време със семейството. И най-важното - ще знаете, че имате план, който следвате и който работи.

Неяснотата около финансовите въпроси е едно от най-изтощителните и мъчителни процеси за нашето подсъзнание, но много малко хора си признават това и избягват темата, докато болката не стане наистина нетърпима.

Ако имате приятели, които са изправени пред същите финансови лабиринти, които споменах днес, и правят същите грешки като много от моите клиенти, преди да се запозная с тях, моля, споделете тази статия с тях. Ако пък имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон (224) 522-2413 или на електронната ми поща [email protected]. Въпросът днес бе зададен от клиент, с когото съм работил по време на консултации в моя офис. Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация от понеделник до четвъртък между 9 ч. сутринта и 7 ч. вечерта, а в събота от 9 до 2 ч. следобед. Тази услуга е възможна само по предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.