Неотдавна една приятелка ми се обади разтревожена - беше получила писмо, че нейната Honda Accord е „отзована" (recalled) от производителя, тъй като било възможно да има проблем с автоматичната трансмисия. Тя бе купила този автомобил заради безупречната репутация на Хонда, но сега изведнъж се оказа, че колата й има толкова сериозен проблем, че автомобилната компания я отзоваваше за поправка.

Аз направих едно миниразследване и констатирах, че приятелката ми съвсем не е сама в това неприятно преживяване - почти 50 милиона превозни средства са отзовани в САЩ между 2009 и 2011 г.  - количество, много по-голямо от предишните години. Странно!  Да не би качеството на днешните коли да намалява прогресивно?! Ето какво обяснение на този феномен дава основателят на уебсайта TotalCarScore.com - Карл Брауър: „Качеството на автомобилите в днешни дни е по-добро от всякога. Броят на отзованите коли се е повишил през последните няколко години, защото производителите изпращат писма за отзоваване с много по-голямо желание, отколкото преди. Причината е, че автомобилните компании бяха свидетели на огромния удар върху безупречната репутация на Тойота през 2009 г. поради катастрофите, причинени от непреднамереното ускоряване на няколко от техните модели. Ето защо производителите предпочитат да отзоват за поправка техните превозни средства, дори и възможността за проблем да е минимална, отколкото да претърпят широко разпространено негативно обществено внимание."

Това логично обяснение успокои приятелката ми донякъде - може би потенциалният проблем с нейната трансмисия не бе толкова ужасяващ, колкото тя си представяше в началото. Много по-голяма бе вероятността, че Хонда отзоваваше този модел автомобил просто за да се презастрахова.  Аз реших да пиша по темата не само за да успокоя нашите читатели - в случай че получат подобно писмо за тяхната кола - но и за да им предложа съвета, който дадох на моята приятелка.

Положителната новина от подобно писмо е, че поправката е безплатна, тя е за сметка на производителя, но недостатъкът на тези отзовавания е, че автокъщите много често се възползват от ситуацията, за да се опитат да ви продадат нещо. Бъдете много подозрителни, ако механиците ви кажат, че освен безплатната поправка вие непременно трябва да се погрижите и за 2-3 други проблема, които автомонтьорите са открили - особено, ако по магически път се окаже, че нито един от проблемите не се покрива от вашата гаранция и вие трябва да платите някаква зашеметяваща сума. Сигурна съм, че много от вас са били шокирани неведнъж от невероятно високите цени за обслужване на коли в автокъщите.

Аз в никакъв случай не съм експерт по превозните средства, но никога не приемам твърденията на механика за 100% истина, особено след като веднъж хванах автомонтьорите от една автокъща в отявлена лъжа. Обясниха ми, че въздушният филтър в кабината (cabin air filter) на моя Scion е мръсен и има нужда от подмяна. Разбира се, това щеше да ми струва $60. Аз им казах да не пипат нищо -  аз ще си го сменя сама. Проверих в интернет къде се намира този въздушен филтър и се оказа, че той се слага по желание на клиента и когато автокъщата ти продаде Scion, той не идва оборудван с кабинен филтър за въздуха. Отворих отделението на колата, където предполагаемо се намираше моят много мръсен въздушен филтър, и - каква изненада! - оказа се, че аз въобще нямам cabin air filter!!! Купих филтър за $20 от Walmart и си го сложих в кабината - отне ми точно 30 секунди - и така си спестих $40!

Така че, избягвайте да поправяте превозното си средство в автокъща - просто не си заслужава огромната цена, пък и се съмнявам, че въобще имате проблема, в който механикът се опитва така разпалено да ви убеди. Ако става въпрос за поправки, покрити от гаранцията, или за отзован автомобил - да, занесете колата си в автокъщата, защото поправката няма да ви струва нищо. Но ако ви кажат, че трябва да поправите 2-3 допълнителни неща, просто си вземете превозното средство и го закарайте при местния механик, на когото се доверявате, и знаете, че той няма да ви смъкне ризата от гърба.

В заключение: не пренебрегвайте писмото за отзоваване на вашата  кола, особено ако автопроизводителят твърди, че проблемът трябва да бъде отстранен незабавно. Първо, защото няма да ви струва нищо, и второ, защото, игнорирайки проблема, не само може да направите карането на колата ви опасно за вашия и за живота на околните, но и бихте намалили продажната стойност на превозното ви средство.