Днес ви предлагам няколко идеи, които могат да ви помогнат при подаването на данъчната декларация за 2013 г.

Започнете процеса по-отрано, но не е задължително да подадете декларацията си по-рано. Tax refund, както неведнъж съм обяснявала на страниците на любимия ви вестник, е процесът, при който IRS (Internal Revenue Service - данъчните служби на САЩ) ви връщат част от сумата, която сте платили като данък доход през изминалата година. Това става, след  като подадете данъчната си декларация и се окаже, че данъчното ви задължение е било по-малко от вече платените от вас данъци през предишната година. Ако искате да бъдете сред първите данъкоплатци, които ще получат своя tax refund тази година, ще трябва да почакате няколко дни по-дълго в сравнение с миналата година. Затварянето на федералните служби през октомври 2013 г. остави IRS назад в подготовката за тазгодишния данъчен сезон. Така че, вместо да започне да обработва tax refunds на 21 януари, както първоначално плануваше, IRS ще започне изпращането на tax refunds на 31 януари. Повечето хора знаят, че крайният срок за изпращането на W-2 или 1099 данъчни форми от работодателя до IRS и служителите на дадената компания е 31 януари, но отчетните срокове за повечето видове данъчни форми са по-късни. Трябва да сте наясно, че брокерските къщи ще изпратят по пощата (или ще предоставят онлайн) данъчните форми, обявяващи печалбите ви на фондовата борса, до 18 февруари. Ето защо не ви съветвам да избързвате с подаването. Започнете процеса по събирането на документацията и изчисляването на данъците си отрано, но не е разумно да подавате данъчната си декларация преди края на февруари, защото най-вероятно няма да успеете да получите всички необходими данъчни формуляри навреме.

Друга добра идея е да сложите част от дохода си в облагодетелствана от закона сметка, за да намалите облагаемия си доход. Ако изчислите колко данъци трябва да плащате за предишната година и сумата ви се види доста солена - внесете пари в пенсионна спестовна сметка от рода на Traditional IRA или 401(к) и ще имате най-голям потенциал за данъчни спестявания. Въпреки че е твърде късно да се направят вноски в 401(к) за 2013 г., вие все още имате и други опции. Правилата за Traditional IRAs или здравните спестовни сметки (HSAs - Health Savings Accounts) позволява вноски за 2013 г. да бъдат направени чак до крайния срок за подаване данъчни декларации (15ти април 2014 г.) . Ако все още нямате нито една от гореспоменатите сметки, те могат да  се отварят до 15 април 2014 г., за да можете да внесете своя принос за 2013 г.

Ако не работите като служител, а си имате собствена компания и фирмите, за които сте извършвали услуги през 2013 г., ви изпратят данъчна форма 1099, то вие можете да си отворите т.нар. Solo 401(k) или Individual 401(k) или Self-employed 401(k). Toва са синонимни наименования на един и същ пенсионен продукт. Ако имате компания и нямате собствени служители, може да си отворите такава сметка до края на 31 декември 2013 г., за да можете да правите вноски за 2013 г. до 15 април 2014 г. Не е нужно да сте корпорация - Inc. - или дружество с огранична отговорност - LLC - и не е необходимо да имате собствен Еmployer Identification Number - EIN - данъчен номер на работодателя (нещо като социалноосигурителния номер за индивиди). Може да си имате Sole Proprietorship, т.е. да сте т.нар. Sole Proprietor (ЕТ - едноличен търговец), и да подавате данъчните си декларации под вашия социалноосигурителен номер. Може да слагате $17 500 на година плюс 25% от брутната ви заплата. Така че, ако имате хубав доход, можете да живеете въз основа на скромна сума и не желаете да плащате огромни данъци - това е перфектната сметка за вас. Ето защо казвам, че трябва процесът по подготвянето на данъчната ви декларация да започне през декември - за да прецените какви пенсионни сметки можете да отворите и къде да скътате необложени пари за пенсионните си години. Разбира се, Solo 401(k) работи като всички други пенсионни планове - веднъж като сте сложили пари вътре, не можете да ги извадите, докато не навършите поне 59 години и половина. Ако сте изпуснали влака за данъчната декларация за 2013 г., сега е моментът да си отворите такава сметка за 2014 г. Дори и да нямате собствена фирма в момента, ако извършвате услуги за други хора, винаги можете да посетите уебсайта на вашата област (county), където ще ви обяснят семплия евтин и бърз процес за отваряне на ЕТ. И после можете да си отворите Solo 401(k) сметка в която и да е от брокерските къщи - тези таксуващи най-малко за управлението на инвестираните от вас пари (Fidelity, T. Rowe Price, Vanguard, Charles Schwab, и т.н.). Ако, да речем, сте женен, съпругата ви работи някъде, откъдето получавате скромен доход - достатъчен да си плащате сметките; вие сте шофьор на камион и получавате 1099 от trucking компанията, за която работите, вашият брутен доход за 2013 г. е $50 000, то излиза, че можете да сложите в Solo 401(k)  $17 500 + 25%x$50 000= $30 000. Това означава, че няма да плащате данък доход на $30 000! Tова ще ви спести огромни разходи, да не говорим, че ако сте млад, тези пари ще пораснат многократно, докато дойде време да се пенсионирате и ще си живеете със спокойствие и без тревоги през златните години на живота си.

Не забравяйте да си набавите и следващия брой на BG VOICE, където ще продължа темата.