Добрата новина е, че вие вероятно ще живеете много по-дълго от родителите си (поради изключителния напредък на медицинската наука). Това изисква планиране в области, които излизат извън спестяването на определена сума в пенсионната ви сметка. Инвестирането на много пари е първата стъпка към вашите щастливи старини, но има още сериозни въпроси, които трябва внимателно да обмислите. Ще бъдете ли в състояние да работите, ако искате? Къде ще живеете? Как ще останете във връзка с приятелите и семейството си? На кого ще можете да се доверите да взема финансови решения от ваше име, ако в един момент не сте в състояние да се грижите за себе си?

Да вземем идеята за работа в по-късна възраст. Много пенсионери казват, че искат да продължат да работят. Но наистина ли вярвате, че образованието, което сте взели на 24 г., ще ви помага в работата, когато сте на 75 г.? Можете ли да бъдете конкурентоспособен и продуктивен на стари години? Планирането за дълголетна работа изисква да поддържате уменията си в добра форма, т.е. трябва да помислите за инвестиране в продължаващо/допълнително обучение, така че да можете да останете продуктивни с напредването на възрастта. Разбира се, ще трябва сериозно да се погрижите за вашето здраве и благополучие. Добрите умения няма да ви помогнат особено, ако не можете да ходите на работа всеки ден.

Много пенсионери казват, че искат да се преместят да живеят в някое мечтано място. Реалността е, че когато навършите 65 г., вашият дом е мястото, където са брачният ви партньор, децата ви, ипотеката ви, спомените ви. Дори когато икономиката се движеше с невероятни темпове преди рецесията, по-малко от 9% от населението се местеше годишно в Аризона, Флорида, или някаква голф общност за пенсионери. Хората, които настояват на преместване на стари години, бих ги посъветвала да изберат разумно. Живописно езеро в северната част на щата Ню Йорк може да е приказно. Но как ще шофирате през шестмесечната снежна зима по заледените пътища? А ако не можете да шофирате в един момент? Как ще си напазарувате? Как ще стигнете до болницата, която е на 20 км? А колите на Бърза помощ и пожарната колко скоро ще пристигнат до дома ви през януари, ако живеете в някоя отдалечена гориста местност? Същите въпроси трябва да си зададете, ако в момента живеете в гореописаното място. Може би е време да се преместите в голям град с удобен публичен транспорт и в близост до болница.

Досега основните грижи за застаряващите родители по света падаха на раменете на най-голямата дъщеря: жена между 47 и 57 г., която вземаше сериозните решения за живота на старците и им помагаше във всяко отношение. Положението на днешните и бъдещите пенсионери ще бъде доста по-различно. Не само че голяма част от тях са разведени и имат много по-малко деца в сравнение с родителите си, но и децата им живеят надалеч. Днешните пенсионери вероятно ще живеят сами. Особено жените, които статистически надживяват съпрузите си. Сега си представете, че сте на 80 години. Вашето дете живее през три щата. Какво ще се случи, ако загубите мобилност? Ако живеете в двуетажна къща, ще можете ли да преместите спалнята си на долния етаж? Вашата кухня и баня достъпни ли са за инвалиден стол? Това са прости неща, които могат да направят разликата между това да бъдете независими и да живеете по-дълго в собствения си дом, или да бъдете принудени да се преместите другаде при високи разходи за вас и за вашето семейство.

Да, за съжаление никой не иска да си признае, че остарява и че може скоро да настъпи време, когато ще има нужда от помощ. Никой не желае да купува продукти или услуги за възрастни хора. Ако някоя автомобилна компания направи кола за старци, две неща са почти гарантирани: младите никога няма да я купят, но и пенсионерите ще подминат офертата, защото не искат да допуснат, че вече са на преклонна възраст. Трябва да мислите естетически, но и разумно за по-широки врати, през които да могат да минават инвалидни колички; за европейски стил дръжки на вратите, които да се натискат надолу (а не американските, които са като топки и трябва да се въртят); за добавянето на нови осветителни тела, защото ще ви е нужна два или три пъти повече светлина за четене, отколкото когато сте били на 20 г. Трябва така да преоборудвате дома си, преди да се пенсионирате, че да създадете място, където можете да живеете до края на живота си.

Някои възрастни хора развиват когнитивни увреждания и им е по-трудно да управляват финансите си. Ето защо е изключително важно да намерите хора, които могат да ви помогнат с напредването на възрастта - доверете се на мрежа от професионалисти и/или роднини/приятели, които ви обичат и уважават. Това е най-добрият начин да се предпазите от фатални финансови грешки. Доверените ви хора ще установят намаляването на разсъдителните ви способности и ще направят всичко възможно да ви защитят, ако направите драстични парични грешки или някой се опита да се възползва от вас. Солидната социална мрежа е най-добрата ви защита.

Също така помислете за услугите, от които ще се нуждаете един ден, и знаете ли кой ще ви помогне? Кой ще чисти дома ви веднъж седмично? Кой ще смени крушките ви, когато не можете? Кой ще изхвърля боклука ви? На кого можете да се доверите? Пенсионирането не е свързано само със сумата пари, от която ще се нуждаете да живеете до края на живота си, но и с решенията, които ще вземете преди това, за да си осигурите дълги и щастливи старини.