Аз не работя, гледам двете си деца у дома. Съпругът ми прави добри пари, така че сме в стабилно финансово състояние. Единственото нещо, което ме тревожи, е, че тъй като не съм на работа, не плащам данъци за социално осигуряване, нито пък имам собствена спестовна сметка за пенсиониране. Какви са най-добрите възможности в моята ситуация? Бих могла да внасям $400 всеки месец.

Става ми тъжно, когато майките се подценяват. Вие работите - просто не ви се плаща за това. А и нека да отбележа, че ако с вашия съпруг сте решили, че вие ще останете у дома да гледате децата, то неговите доходи трябва да плащат за пенсионирането и на двама ви. Що се отнася до Social Security, съпрузите, останали вкъщи да гледат децата, могат да претендират за обезщетение въз основа на техните партньори. Дори и да се разведете, ако сте били женени в продължение на най-малко десет години, имате право да вземете от Социалноосигурителната администрация чек, равен на почти половината от сумата, която съпругът ви ще получава. Така че, ако мъжът ви ще взема $1,000 всеки месец, вие ще получавате $500. На страницата на AARP има калкулатор, който анализира всички променливи (напишете ,,AARP Social Security Benefits Calculator" във вашия уеб браузър). Разбира се, вие не трябва да лежите на това ухо - със сигурност най-добрата стратегия за вас е да отворите Roth IRA на ваше име и да започнете да правите максималната годишна вноска. Лимитът е  $5,500, ако сте под 50 години, $6,500, ако сте над 50-годишни. Всеки от съпрузите със или без доходи може да отвори своя IRA сметка. Единственото изискване е, че ,,работещият" партньор трябва да печели достатъчно приходи за покриване на вноската. Така че, ако мъжът ви има доходи от поне $11,000  годишно, той може да постави $5,500 в неговата IRA сметка и $5,500 във вашата. Това означава около $458 на месец, което не е далеч от $400, които казвате, че можете да си позволите да заделяте всеки месец. Ако отрежете някои несъществени разходи - например, ако харчите $60 по-малко на месец за кафета от Starbucks или за ядене в ресторанти, спокойно ще можете да спестявате $5,500 на година в Roth IRA.

Аз съм 47-годишна, неомъжена и правя $34,000 годишно. Тревожа се дали спестявам достатъчно, за да се пенсионирам след 20 години. Имам около $30,000 в Roth IRA и никакви дългове освен моята ипотека, която ще бъде изплатена след около осем години. Бях безработна два пъти поради съкращения и живеех от спестяванията си почти две години, поради което нямам почти никакви пари за спешни случаи. Ако приемем, че ще мога да работя още доста време, приблизително колко ми е необходимо, за да спестя за нормален живот по време на пенсионните си години? Аз живея просто, не очаквам луксозен живот, но и не искам да я докарам до просешка тояга, когато стана на 70 г.

Разбирам вашата загриженост, но трябва да ви кажа, че сте във впечатляващо финансово състояние за сравнително скромната ви заплата и като се има предвид, че сте живели две години само от спестяванията си. Много хора правят два пъти повече пари от вас и са обременени с дългове, огромна ипотека и не спестяват нищо за пенсия. Поздравявам ви за всички правилни финансови стъпки, които сте предприели в живота си. Най-добрата новина тук е, че ще изплатите ипотеката си след осем години. Това означава, че не е нужно да спестявате толкова много, колкото някой, който предвижда да продължава да прави ипотечни плащания години след като спре да работи. След като изплатите къщата си, продължете да правите месечни плащания, но този път не за ипотеката си, а за себе си. Инвестирайте същата сума, която досега сте давали месечно за ипотеката си, в своята Roth IRA сметка. Така ще можете да изтеглите всичките си пари в пенсионна възраст, без да плащате данъци. Когато достигнете максималната годишна вноска за Roth IRA, започнете да изграждате паричен резерв за спешни случаи. Колкото повече спестите, толкова по-добре. Пенсионирайте се, както планирате - след 20 г., но ако сте спестили достатъчно, изчакайте да започнете да взематe чек от Социалноосигурителната администрация, когато навършите 70 г. - така ще получавате възможно най-големия месечен чек. Ако пък откриете, че вашите собствени пенсионни спестявания не са достатъчни, след като навършите 62 г., ще можете да кандидатствате за обратната ипотека (reverse mortgage). Oбратната ипотека позволява на заемодателя да ви плаща (еднократна сума, месечен аванс, кредитна линия, или комбинация от трите) въз основа на стойността на вашия дом. Няма никакъв риск от загуба на имота. Посетете FTC.gov, за да научите повече - напишете ,,reverse mortgage" в полето за търсене.