Покупката на жилище е свързана с много рискове, които трябва добре да се обмислят. Днес продължаваме темата с още обичайни грешки, които съпътстват тези сделки.

4. Ако не можете да си позволите 15-годишен заем, жилището не е за вас

 В 90% от случаите се наблюдава тенденцията хората да се насочват към 30 или дори 40-годишни заеми. Това само по себе си предвещава голяма финансова опасност и риск за потребителите. Първият проблем е продължителността на такъв вид заеми и опасността да се озовем на улицата, ако станем неспособни да покриваме вноските, въпреки че преди това сме били примерни платци. Вторият проблем - съотношението в плащанията на главницата и лихвата по даден заем, е от изключително голямо значение, защото то ни помага да разберемкакво всъщност изплащаме с месечните си вноски. Например, ако изтеглите заем за 30 години, ще ви отнеме цели 23 години, преди съотношението между лихвата и главницата да се изравни. Това значи, че ако например плащате $1,000 на месец, едва след 23 г. ще стигнете до $500 на главницата и $500 на лихвата, докато преди това основната част ще отива за покриване само на лихвата по заема.

Ако заемът е за 15 години, съотношението лихва-главница се изравнява още на 2-рата година. При едно сравнение на двата заема се вижда, че ако не сте взели 15-годишен кредит, то алтернативата ще изпразни джобовете ви в първите 23 години от изплащането му.

Какво да направим? Естественото е да се тегли 15-годишен заем. А ако не сте в състояние да си го позволите, просто живейте под наем, поне за момента. Позитивната страна на 15-годишния заем е, че дава възможност да се намали рискът от неприятни случки като загуба на работа за по-кратък период от време, което съответно намалява и риска да загубите дома си вследствие на краткотрайна липса на доход. Много от хората, с които съм говорил, си мислят, че ако вземат 15-годишен заем вместо 30-годишен, ще плащат двойно повече, но това не е истина. Да, плащането ще е малко по-високо в зависимост от сумата на заема, но в никакъв случай двойно! 

5. Искайте всички детайли в писмен вид 

 Не се изненадвайте, ако забележите разлика между това, което смятате, че купувате при първия оглед на жилището, и това, което намирате при последния оглед, преди да се явите да затворите заема си. Много хора предполагат, че кухненските уреди, пералните, сушилните и всички останали удобства, които са били по местата си в началото, за да харесаме новия дом, ще са там и когато се нанесем. Но обикновено не се случва така. Ето защо искайте в писмен вид всички детайли на покупката, за да не сте разочаровани впоследствие.

Какво да направим? Вземете възможно най-голямата лупа, за да прочетете и онези текстове, които обикновено са с малки букви в договора. А ако забележите, че нещо в текста липсва, настоявайте да го добавят. 

 6. Не прескачайте инспекцията

 Дори потенциалният нов дом да изглежда перфектен като от каталог, никога не прескачайте инспекцията. Повечето хора често бъркат инспекцията (inspection) с оценката на стойността (appraisal), а те са две различни неща. Инспекцията се прави, за да се разбере дали има скрити дефекти в имота - течове, пукнатини.

Какво да направим? Вземете препоръки от вашият агент, който ви помага с покупката, а също и от приятели, които са минали през този процес и живеят недалеч от квартала, в който смятате да се нанесете.

7. Не се заблуждавайте, че чисто нов дом значи чисто ново обкръжение

Преди години имах клиенти, които живееха в един от южните квартали на Чикаго. Те си бяха закупили чисто нова къща за около $600,000 и веднага след това продадоха своята ,,Тойота", за да паркират на нейно място чисто ново BMW 750 Li. Последва и чисто ново кухненско обзавеждане плюс последна мода холова гарнитура. Да, но това им струва $80,000 минус по кредитните карти. Наложи се да им помагам да съберат всичките си задължения на едно място, за да ги изплащат по-изгодно. Затова човек не трябва да се самозабравя и да се превръща в роб на дома си. Особено ако не е в състояние да си позволи тежките месечни вноски и лихви.

Какво да направим? Като начало ползвайте досегашните си мебели и уреди. После си направете план за покупки, който може да изпълнявате и с години, за да не се уповавате на ,,смъртоносните" кредитни карти.