Многобройните сериозни нарушения на сигурността на личните данни, складирани от търговците на дребно през изминалата година, може да ви накара да скриете кредитните си карти под матрака и просто да започнете да плащате в брой. Но има няколко нови начина за намаляване до минимум на загубите при измама с кредитните ви карти или преди всичко за предпазване от кражба на самоличността ви.

Вземете си карта с чип. Банките планират да започнат издаването на нови кредитни карти с вграден микрочип, наречен EMV (кръстен на неговите поддръжници - Europay, MasterCard и Visa) през октомври тази година, макар че някои от финансовите институции изостават от графика. Всеки път, когато използвате карта с чип, информацията се съхранява като кодирано съобщение само веднъж, така че всякакви данни, откраднати при нарушение, се оказват по-късно безполезни за крадеца. По същата причина чипът прави краденето на личната ви информация по-трудно за престъпниците при някои от най-често срещаните измами - например „свиването" на вашите данни на места като бензиностанции, за да се направят фалшиви карти. Един недостатък: Новият чип няма да намали риска от измами, когато правите покупки по интернет, защото ще трябва да въведете онлайн информацията по кредитната си карта.

Използвайте цифров портфейл. Ако сте запознати с Apple Pay или Google Wallet, знаете какво е дигитален портфейл. Идеята е, че можете да плащате за стоки на дребно, като размахате вашия смартфон, а парите излизат от  кредитната карта, която си изберете. Устройствата за мобилни плащания, които понастоящем се приемат от 5% от търговците на дребно, добавят още едно ниво на сигурност чрез процес, известен като токанизация. Когато плащате, портфейлът замества информацията по кредитната ви карта с набор от случайни числа (token), което прави данните безполезни за измамниците.

Помислете за дистанционно управление на кредитната си карта. Повечето банки предлагат приложения за смарт телефони, които работят с кредитните карти, издадени от дадената институция. Можете да зададете на картата си да работи в един магазин, но не в друг, или в някои, но не във всички географски региони, или можете просто да я изключите напълно. Клиентите на Lone Star National Bank в McAllen, Тексас, например са използвали гореописаната технология за повече от една година. В това време загубите от измами са намалели около 60% според представител на банката. През април Discover стартира услуга, която ви позволява да изключите вашата карта, ако я изгубите. Услугата е достъпна чрез мобилното приложение на Discover, на техия уебсайт discover.com, или по телефона (обаждате се на отдела по обслужване на клиента).

Превключете на смарт карта. Новото устройство от Stratos (компания, базирана в Ан Арбър, Мичиган) прилича на обикновена кредитна карта. В действителност това е парче пластмаса, върху което можете да заредите всичките си банкови сметки с помощта на специален скенер за карти, предоставен от Stratos. Когато направите покупка, картата Stratos ще ви попита коя кредитна карта искате да използвате и ще криптира данните. Една хубава страна: можете да използвате мобилното приложение на Stratos за автоматично заключване на картата, ако се случи да я изгубите. Услугата струва $95 на година (или $145 за две години). Coin и Plastc са други фирми, които предлагат подобни смарт карти.

Използвайте отпечатъка на пръста си. MasterCard работи със Zwipe (компания, базирана в Осло, Норвегия) по разработката на карти, които използват биометрична технология. Вместо приплъзване на вашата карта в устройството за плащане с кредитни карти във всеки един магазин ще можете да плащате, като поставите пръста си върху вграден сензор в картата, след това насочите картата към терминала за плащане. Сензорът съвпада с вашия пръстов отпечатък и неговото изображение се съхранява вътре в картата, преди да позволи на каквото и да е плащане да премине. MasterCard очаква да започне раздаване на картата във Великобритания тази година, преди да я доведе до САЩ.