И тази седмица ще продължа поредицата информация, предназначена за тези от вас, които може би скоро ще сте във вихъра и еуфорията по закупуване на ново жилище. Това съвсем не означава обаче, че същата тази информация не би била полезна и за тези от вас, които пък ще се решат да продадат своя досегашен дом по простата причина, че това ще ги подготви за нещата, които могат пък да се случат с потенциалния им бъдещ купувач.

И така, вече имате преквалификационното писмо за заем, за което вече писах в няколко от предишните броеве, решили сте с кой точно агент искате да работите (или по-скоро кой ще бъде най-подходящият агент по недвижими имоти, който да ви помогне в целия процес по покупко-продажбата), така че може най-спокойно официално да назовете себе си квалифициран купувач. Понеже за повечето от нас това е, или ще бъде, може би, най-голямата покупка, правена някога в живота ни, автоматично я прави и най-вълнуваща, най-забавна, но в същото време може да е и една от най-стресовите досега в живота ни само ако и позволите обаче.

Купувачите често не разбират, че именно те, поради осъзнати или неосъзнати постъпки от тяхна страна и по необяснени за тях причини, саботират собствената си мечта да притежават конкретен дом. В този и следващите броеве ще ви опиша някои от нещата, който не трябва да правите. Всичко това ще ви подготви за да не рискувате занапред и да сте винаги печелившата страна в процеса.   

Грешка №1: Останете квалифициран купувач до края

Много често хората смятат, че щом веднъж са били условно одобрени за заем (и преквалификационно писмо е вече издадено от финансовата институция), всичко ще си остане така до края. Да ама не. Банката в момент на условно одобрение разглежда приходите ви (и дали в момента имате постоянни доходи), разходите ви, данъчните ви декларации, спестяванията ви, кредитната ви история и др., като използва формула и по този начин получава съотношението приход спрямо разход, което и помага да реши дали конкретен човек е надежден и дали самата банка ще се чувства комфортно да отпусне конкретния заем.

Това ще бъде проверяване на няколко пъти през времето до заключване на сделката. Нерядко обаче веднъж минал през този първичен процес, човек се отпуска и започва да харчи на воля, било то за мебели (както ви споменах по-горе, еуфорията е различна при всеки, но много често преди още да имат жилище, хората започват да купуват покъщнина), покупка на нови коли, отваряне на нови кредитни карти, резервация за ваканция и други, което автоматично променя първоначалния коефициент, когато банката е разглеждала документите. Тук вината е най-вече на банковия ви агент, който в момента на първата ви среща, или тогава, когато за първи път ви дава квалификация за заема, е трябвало да ви предупреди за всички тези детайли, за да не стане така, че когато вие вече сте пуснали оферта за дадено жилище и вашият агент по недвижими имоти е задвижил процедурата, някъде там по пътя може да се окаже, че вие въобще не може да си позволите закупуването на този конкретен имот. Вторият виновен е вашият агент, защото колкото и да е ясно, че банката ще предупреди за евентуалните последствия, нямо нищо лошо в това да бъде повторено и от агента по недвижими имоти, за да е сигурно, че клиентът ще е разбрал напълно. Хора различни, така че все ще има някой недоразбрал, но равносметката от това е, че никой друг освен вас не е виновен за това и де факто вие сами сте саботирали собствените си бъдещи планове за нов дом.

Продължава в следващия брой