Последното място, в което повечето хора искат да бъдат през летните дни, е в някоя автокъща. Но тъй като моделите за 2016 г. вече са на път към шоурума, дилърите предлагат големи отстъпки на остатъчния си инвентар от 2015 г. - особено за превозни средства, чиито модели получават големи промени за предстоящата година. Ето някои идеи, които могат да ви помогнат да получите най-добрата сделка за кола това лято.
Автомобилните производители обикновено плащат разходите за "подово планиране" (floor planning) за първите 60 дни - в един смисъл фабриката плаща на дилъра наем за неговия шоурум. Но след това разходите за стопанисването на тези коли излизат от джоба на търговеца. Това дава на дилърите допълнителна причина да продадат автомобилите от партидата, която е по-стара от 60 дни. Тези непопулярни коли често имат цветни стикери, които ги идентифицират като такива в очите на персонала. Попитайте дали някое превозно средство на паркинга е от по-стария инвентар. Chrysler, GM, и Hyundai дават допълнителни стимули на търговците, за да продадат старите партиди по-бързо.
Един от начините как някои автомобилопроизводители стимулират своите дилъри да продават повече единици е „стъпаловидният" (stair-step) стимул. Търговците получават допълнителни бонуси от фабриката, ако надхвърлят типичните обеми на продажба, и тези стимули скачат с всяко достигане на новата норма. Проблемът е, че ако дилърът изостане дори с една единица, той няма да получи голямата премия. Когато наложеният от автомобилния производител срок наближи, търговецът става особено услужлив и с голямо желание би намалил цената, само и само да купите нещо. Попитайте продавача дали има стъпаловиден стимул за марката кола, която сте решили да закупите, и вижте какво ще стане.
Може да бъдете съблазнени от намалената цена за модел от 2015 г., но не забравяйте, че автомобилът е „нов" само заради това, че показва нулеви мили. Някои коли са много по-стари от гледна точка на тяхното проектиране и дизайн. Старите модели често са по-трудни за продаване, особено ако производителят на автомобили е започнал рекламирането на новия модел за 2016 г. Ако не се нуждаете от най-новата компютърна техника, „старите" автомобили обикновено носят големи финансови стимули. Това лято старите модели с големи стимули включват BMW 7 Series, Chevrolet Malibu и Volt, Ford Edge и Explorer, Hyundai Elantra, Kia Optima и Sportage, и Lexus RX. Не забравяйте, че тъй като версията на тези коли за 2015 г. е с по-стар дизайн, те няма да предлагат технологии за безопасност и конструкция по последния писък на модата. Плюс това колата ви ще пострада от голямо обезценяване при пристигането на новия модел за 2016 г. Но ако планирате да карате определен автомобил поне десет години, това не би трябвало да има значение за вас.
И едно предупреждение - ако търсите да закупите Ford или Lincoln, ще е най-добре да изчакате. Фондацията за защита на потребителя Consumer Reports докладва, че хаотичната бордова система, която отвлича вниманието на водача от пътя, наречена MyFord Touch, ще бъде заменена със Sync 3, която изглежда обещаващо. Новата система ще пристигне първо във Ford Escape и Lincoln МКС, а останалата част от гамата модели ще бъде оборудвана със Sync 3 до края на 2016 г.
Най-добре е да използвате електронна поща при договарянето, така ще можете да имате достатъчно време на разположение да анализирате офертата. Освен това ще имате предложението на търговеца в писмена форма. Свържете се с множество дилъри, за да откриете най-добрата цена, и не разкривайте знанията си за допълнителните възможни отстъпки, докато не сте договорили цената. Автомобилните производители изброяват стимулите за продажби на техния уебсайт. Да, разбира се, че е досадно, когато сайтът ви пита за вашия пощенски код, но това е, за да намери локализирани намаления за вас. Също така отстъпките за завършили колеж или за военни не са толкова изключващи, колкото звучат. Те често се прилагат за членове на семейството, ако живеете в едно домакинство със завършилия университет или с военния/ветерана.
Намирате добра сделка в някоя автокъща на 25 мили от дома ви, вместо при съседния търговец, който е на 5 мили? Въпреки че даден дилър може да намали цената, за да открадне определена продажба от свой съперник, това може да бъде недалновидна игра за вас. Когато един търговец предлага безплатни резервни гуми или безплатна смяна на маслото, то почти винаги се изисква да се връщате постоянно при този дилър за цялото бъдещо поддържане на автомобила. Пътуването на това допълнително разстояние през ледените зимни дни няма да ви изглежда като такава голяма сделка по-късно.
И в заключение нека да подчертая, че най-добрите сделки можете да намерите, ако платите в брой. Ако нямате достатъчно спестени средства, тогава вземете заем, но за не повече от 36 месеца. Потърсете заем от кредитен съюз, те предлагат много ниски лихвени проценти за автомобилни заеми - последно видях 0.99% за 36 месеца. Ако не можете да си позволите месечни плащания за колата си, които ще ви позволят да я изплатите за 3 години, това означава, че не можете да си позволите подобен автомобил - потърсете по-евтин. Не забравяйте, че няма нищо по-важно от това да се простирате според чергата си, за да нямате финансови проблеми в бъдеще. Не е важно колата да е завистта на съседите ви, важното е да можете да спите спокойно нощем.