Не, не става въпрос за физически чадър, а за тъй наречената застраховка „Чадър", която може да ви предпази от финансово „прогизване". Този вид застраховка покрива стойността на личната ви отговорност над размера на включените за това стойности във вашите полици за автомобилна и жилищна застраховка. Umbrella insuranc покрива случаи на катастрофални събития. Нека да ви дам един пример. Вашата кола е част от верижна автомобилна злополука, която завършва със сериозни наранявания. Медицинските разходи за пострадалите в тази катастрофа надхвърлят $1 млн. Вашата автомобилна застраховка покрива $300,000. Осакатените от злополуката ви осъждат и съдебното постановление повелява, че трябва да изплатите на ранените $700,000 от джоба си. Случайно да имате $700,000 под матрака? Да, и аз нямам. Ето защо ви трябва застраховка „Чадър".

Тъй като в повечето случаи Umbrella insurance започва от $1 млн., много хора си казват, че те нямат авоари, които да е нужно да защитават с подобна застраховка, т.е. те си мислят, че застраховката „Чадър" е само за богати хора. Истината е, че независимо от финансовото си състояние почти всички хора могат да имат голяма полза от такава застраховка. Няма значение дали имате $1 млн. или $2 млн. в активи, които трябва да предпазите, в случай че някой ви осъди. Погледнете нещата от тази гледна точка: независимо каква заплата имате и дали въобще имате някакви авоари, ако попаднете в ситуация, в която вие сте обявен за виновен/причинител на щети, пострадалият може да ви осъди и съдът може да му присъди вашата кола/къща/банкови сметки и дори да разреши вашите бъдещи заплати да бъдат присъдени на ощетения (garnish your wages - съдията налага запор над заплатите ви).

Umbrella insurance не покрива стойността на подмяната на сегашната ви кола или къща (при катастрофално събитие за това се грижат автомобилната и жилищната ви застраховка); също така всякакви дейности, свързани с бизнес, се изключват от полицата „Чадър". Затова пък тази застраховка покрива стойността на присъдената сума, в случай че съдията ви обяви за виновен при злополука или при нараняване на други хора. Всъщност цялата идея на подобна полица е въобще да не се стига до съд, а да се направи извънсъдебно споразумение между двете страни, при което вашата Umbrella insurance да плати на пострадалия човек.

Защо тогава повечето българи нямат застраховка „Чадър"? Предполагам, че е поради нашия пословичен характер - все не ни се вярва, че най-лошото може да се случи точно на нас. А за съжаление то често се случва. В Илинойс - щата, в който аз живея - имаше 973 смъртни случая при автомобилни злополуки през 2013 г. Да не говорим за осакатените за цял живот или за жестоко ранените. В коя „Книга на книгите" е записано, че на вас не може да ви случи подобно нещо? Една секунда невнимание и може да се окаже, че вие (или съпругата ви/дъщеря ви/синът ви) сте причинител на ужасяваща катастрофа и трябва да изплатите на пострадалия $2 млн.  Но тъй като Umbrella insurance не е задължителна като автомобилната застраховка например, нашите сънародници не искат да плащат за нещо, което си мислят, че никога няма да им потрябва. Статистиката обаче доказва, че застраховката „Чадър" се използва най-често при автомобилни злополуки. Въпреки че днешните коли са по-безопасни от когато и да било в миналото, сериозните наранявания и смъртните случаи при катастрофи са все още мрачна реалност. А тъй като цените на медицинските услуги в САЩ растат главоломно всеки месец, много често се оказва, че автомобилната ви застраховка не ви дава достатъчно покритие, за да изплатите причинените вреди на пострадалия. 

Въпреки че Umbrella insurance ви дава покритие за милиони долари, полиците са изненадващо евтини. Обикновено струват неколкостотин долара на година. Цената се основава на личната история на застрахования, на селището и жилището, в които живее, както и на индивидуалните му нужди. Моята полица за $1 млн. например струва $130 годишно и е от застрахователна компания с най-високия възможен рейтинг. Така че наистина не виждам причина, поради която всеки един от нашите читатели да няма собствена застраховка „Чадър". 

Както знаете, американците обичат да се съдят за най-малкото нещо, така че, ако имате свой дом, подобна полица ще ви дойде в голяма помощ. Колко пъти в къщата ви идват техници или правите парти у дома с много гости (деца) - не забравяйте, че американците с удоволствие ще ви осъдят, ако претърпят злополука във вашия басейн/двор, паднат на стълбите, кучето ви ги ухапе (да, малката Фифи, която няма и 5 кила!), децата им паднат от люлката или трамплина в двора ви и т.н., и т.н. Колкото и да ви се струва невероятно, Umbrella insurance  може да ви покрие дори и в случай, че вие  (или детето ви) злословите по адрес на някого в социалните медии (Facebook, Twitter) или - да си го кажем на чист български - ако оплюете някого и той ви осъди за клевета.

Така че не губете време и се обадете на застрахователната си компания. И като цяло си е добре поне веднъж на две години да прегледате съществуващите си застраховки и да обсъдите промените в живота си с вашия застрахователен агент - хората се женят; развеждат; раждат им се деца; купуват нови коли или домове; добавят алармена система към дома си; правят драстични структурни промени в къщата си и т.н., и т.н. Винаги се интересувайте дали получавате най-доброто покритие за вашата ситуация. А какви точно въпроси да задавате на агента си - това е тема за друга статия. Не забравяйте да си набавите и следващия брой на BG VOICE  за още много полезни съвети, които ще ви спестят много пари!