Малко сънародници са наясно с факта, че всеки данъкоплатец е легално отговорен за данъчната си декларация - независимо дали я е попълнил сам, или е получил помощ от професионалист. Данъчните правила в САЩ са толкова сложни и объркани, а типичната данъчна декларация съдържа толкова много детайли и късчета информация, че дори и най-опитните съставители на данъчни декларации могат да направят грешка. Към края на годината много хора се сещат да се обърнат към професионалист, за да ги насочи към правилните стъпки, които е нужно да предприемат, за да намалят данъчните си задължения - преди да е станало твърде късно (31 декември). Ето няколко полезни съвета за това как да намерите съставител на данъчни декларации, който няма да ви вкара в беля.

Проверете уебсайтовете на IRS и Department of Revenue (Отдела по приходите) на вашия щат. Ако някой счетоводител е „заобикалял" законите в миналото (дори и да не ги е погазил), той най-вероятно ще е в списъка на данъчните служби. И може да сте сигурни, че щом стане въпрос за ревизия, данъчните първо ще разгледат декларациите, попълнени от подобни съмнителни „професионалисти". Така че, ако не искате данъчна проверка, намерете си съставител на данъчни декларации, който не се появява като червен флаг в списъка на данъчните служби. Всичко, което трябва да направите, е, да посетите уебсайтовете на федералните и щатските данъчни отдели и да напишете името на счетоводителя, при когото мислите да отидите, в полето за търсене на съответния уебсайт. Ако името на „професионалиста" се появи с обяснението, че в миналото е имал етични злоупотреби (ethical/malpractice violations) - бягайте и не поглеждайте назад! Единственото лошо в този случай е, че на уебсайтовете на IRS или на Department of Revenue на вашия щат ще са изброени само данъчни адвокати/счетоводители със съмнителни качества. Много рядко тези служби събират информация за онези съставители на данъчни декларации, които са минали някакъв си едномесечен курс и попълват данъчни декларации в малка стаичка в някой мол. Ето защо аз винаги съветвам - ако не можете сами да съставите данъчната си декларация, обърнете се за помощ към счетоводител, който се занимава от години с данъчни дела. Еднократен едномесечен курс в никакъв случай не може да покрие огромния и почти необятен американски данъчен кодекс. Сериозните счетоводители/адвокати посещават специални опреснителни курсове по няколко месеца всяка година, за да могат да са в крак с всички новости в данъчните наредби.

Попитайте съставителя на данъчната ви декларация дали ще плати глобите и лихвите по неплатените данъци, ако направи грешка, която да доведе до данъчна ревизия. Счетоводителите с добра репутация редовно дават гаранция за работата си и обещават, че ще платят за глобите, наложени в резултат на грешка, допусната от тях. Разбира се, винаги искайте подобни твърдения да са написани черно на бяло и подписани от професионалиста.

Обърнете внимание на въпросите, които приготовителят на данъчната ви декларация задава. Важно е да ви попитат: „Какво е нивото на вашата агресивност?", т.е. на какво поставяте най-голямо ударение - искате да минимизирате шанса за ревизия или искате да платите възможно най-малко данъци? Съставител, който не задава подобни въпроси на клиентите си, може да е напълно незаинтересован от това дали попълнената от него декларация ще предизвика въпросителни в очите на данъчните служители.

Бъдете нащрек за „refund guarantees" (гаранции за връщане на данъци). Ако „професионалистът" ви обещава да ви докара определен размер refund преди дори и да е погледнал документите, които сте му донесли - изобщо не си губете времето. Подобни обещания могат да се покрият само ако приготовителят на данъчната ви декларация „позаобиколи" закона на няколко места.

Ако имате имот, който давате под наем, или малка компания, изберете си данъчен счетоводител със сериозен опит в тези области. Декларации, които включват т.нар.  Schedule E, Supplemental Income and Loss - формуляр, който покрива имотите под наем (наред с някои други области) - и Schedule C, Profit or Loss from Business - бланка за печалба или загуба от бизнес - особено привличат вниманието на данъчните служители, тъй като са толкова сложни, че често са изпълнени с грешки. Намерете си съставител на данъчни декларации, който се занимава предимно с тези видове данъци и знае клопките и особеностите на Schedule E и/или Schedule C. Eто защо няма смисъл да питате съсед или приятел за името на добър данъчен счетоводител. Що се отнася до имотите под наем - допитайте се до адвокат по недвижимо имущество, а за малкия си бизнес питайте своя адвокат, който ви помога по фирмените въпроси. Те ще знаят добри данъчни счетоводители в своята област.