Въпросът ми се отнася за моето пенсионно осигуряване, което ми се предлага под формата на план 401К от моя работодател. Много от колегите ми се записаха за тази програма, а някои въобще не обърнаха внимание на книжките, които ни дадоха с информация, и заявиха, че не се интересуват. Единственото, което знам, е, че работодателят ми ще ми дава по един долар за всеки един долар, който аз искам да вкарам в този план до 5% от моята заплата, преди да са удържани данъците от чека ми. 

Ако трябва да бъде откровена, аз съм доста объркана и не знам какво да правя, защото не разбирам точно как работи този вид програма и дали има смисъл да участвам в нея. Разяснете как работи този процес и, ако реша да се възползвам, каква да е първата стъпка? - Р. В. от Мъндалайн, Илинойс

Истината е, че всеки ден, в който не сте записана като част от този пенсионен акаунт под формата на 401К, който ви се предлага, губите пари, които ви се полагат като предвидено заплащане. Чрез тази програма и тези допълнителни пари, с които вашият работодател иска да подпомогне бъдещето ви, няма как да ги вземете по друг начин, освен да се включите с до 5% от заплащането ви. Това би било прекрасно и драстично увеличава шансовете ви за успешно пенсиониране. Прави чест на компанията ви, че ви предоставя тази невероятна възможност и иска да ви помогне. Има много компании, които вече се включват само с 50 цента за всеки долар, който вие спестявате, но, изглежда, че вашата ситуация е по-добра и вие трябва непременно да се възползвате от нея.

Друг е въпросът, който мъчи много хора - къде да сложа тези пари и как да избера правилните фондове, ако искам да се включа в програмата? Тук вече ще е нужно да седнем заедно и да прочетем внимателно всичко, което ви е било предоставено като информация за програмата от вашия работодател, какви са възможните фондове, които ни се предоставят за инвестиране. Тази част определено трябва да се види от финансов специалист, защото е доста объркваща за хората, които не са инвестирали или нямат познания в тази насока, и е изключително важно да се обърне нужното внимание, защото има разлика в това дали ще получите 3% или 12% като възвръщаемост в дългосрочен план. Другото важно нещо е да не слагате повече от 5% от дохода си, който получавате от този работодател, дори да имате финансовата възможност да го направите. Причината е, че след тези 5% няма да получите никакви пари от работодателя си и би било по-добре да използвате ROTH IRA за останалата част от парите, които можете да заделяте настрани, защото предимството на този вид акаунт е, че няма да плащате данъци на лихвите, които ще получите през годините. Има няколко други фактора, които са определящи и трябва да се вземат под внимание - възраст, доход, разходи, години до пенсиониране и сегашни спестявания и това е част от цялата стратегия, която трябва да се изгради, преди да се избере сумата, която да се заделя, и фондовете, които могат да ни донесат успех. В моята практика се е случвало да изготвя подобни стратегии за по-малко от 30 минути, в зависимост от ситуацията, и това е нещо, което трябва да се вземе под внимание в забързаното ни всекидневие.  

В момента уча счетоводство и се подготвям да помагам на хората с техните данъчни декларации за следващия данъчен сезон през 2015 година, както и да помагам на частни компании с техните счетоводни въпроси през останалата част от годината. Дали би било възможно да разширя знанията си и да помагам на моите бъдещи клиенти с отварянето на пенсионни фондове като 401К и IRA. Как мога да подходя в тази ситуация и да се лицензирам, за да упражнявам тази професия? - Н. П. от Хановер Парк, Илинойс

Сферата на финансовото планиране и цялата индустрия в момента претърпява много интересна метаморфоза, която аз наблюдавам с интерес и се опитвам да бъда част от тези промени в позитивен аспект. Моята лична цел е да продължавам да помагам на клиентите си и особено на тези в българската общност в Америка, защото информацията, която много от нас имат, е определено недостатъчна и недостъпна, за да можем сами да вземаме добре информирани решения за финансовите си дела без помощта на човек, който строго да съблюдава процесите на инвестиране и разумно застраховане като част от нашата лична финансова стратегия. Опитвам се и да обучавам хора като вас, които искат да имат по-задълбочено знание за парите - как работят те, и да участвам в тяхното професионално развитие. С удоволствие бих помогнал и на вас и бих ви подал ръка, но основно ще зависи от волята и желанието ви да се развивате, което ще определи успеха ви като финансов консултант. Отворен съм за възможността да ви помогна със субсидиране на лицензирането ви и да ви обясня стъпка по стъпка как да правите това, което аз правя, и да помагате на бъдещите си клиенти, но това изисква търпение и труд. Ако не се страхувате да опитате, можете да ме потърсите лично на координатите ми, които са посочени в следващите редове.