Като много други федерални личности президентът Барак Обама е задължен да направи публично достояние сумите, които получава като доход; данъците, които семейството плаща, и финансовите активи, с които разполага по различни сметки и имущество. Но какво прави президентът с тези пари и с имотите си? Можем ли да откраднем някоя идея от финансовата култура на държавния глава на САЩ?
За изминалата 2014 година семейство Обама са обявили брутен доход от $495,964. От тази сума $395,000 са дошли от президентската заплата на г-н Обама, докато $88,181 са доходи, които са прибавени от странични бизнеси, управлявани от семейството. Като допълнение още $16,000 са получени от лихви по инвестиции в ценни книжа.
След като $17,400 са приспаднати по вложения в пенсионни фондове и $1,181 - по бизнес осигуровки, нетният доход на семейство Обама се равнява на $477,383, което е малко по-малко от това, което бе обявено предната година.
Е, какъв процент данъци са платени на Чичо Сам в държавната хазна? По официални данни 19.6% от този доход е бил обложен като федерален данък, което се равнява на $93,362, а $22,640 са платени на Илинойс като щатски данък. Един от начините, по които семейство Обама е успяло да облекчи данъчната си тежест, е благотворителната дейност. През миналата година те са дарили $70,712 на над 30 благотворителни организации, което се равнява на около 15% от техния годишен доход. Президентското семейство все още изплаща заем за дома си, както много други семейства в Америка, с единствената разлика, че г-н и г-жа Обама са се погрижили доста добре за спестяванията и инвестициите си в образователни и пенсионни фондове.
Към този момент се смята, че фамилията разполага с цялостни активи на стойност малко над $2,000,000. От тези пари се счита, че те внасят около $52,000 в разплащателни влогове за всекидневни разходи. В най-смелите прогнози тези пари могат да генерират не повече от $200  годишни лихви. От друга страна, с тези пари те избягват използването на кредитни карти, което е похвален пример за много други семейства.
Говорейки за инвестиции обаче, забелязваме, че семейството е доста консервативно и не обича да предприема големи рискове със своите спестявания. Счита се, че за момента те имат инвестирани около $1,250,000 в държавни облигации и ценни книжа, което им носи сигурни доходи от лихви. Също така семейство Обама има около $450,000, които са инвестирани във взаимни фондове, които са със средна агресивност и са плътно прикрепени до индекси като Dow Jones и S&P 500. Това показва, че те се доверяват на стоковата борса и каквото се случи на пазара, това се случва и в техния портфейл с инвестиции във фондове. Като финансист смея да твърдя, че това е нещо позитивно, защото показва, че президентът има достатъчно голяма доза вяра в американската икономика и, както виждаме, е поверил част от парите си на същите пенсионни фондове, в които много от нас инвестираме. За децата на Барак и Мишел за момента има отворени четири образователни сметки, в които са вложени по около $50,000.
Президентът е подсигурил и между $50,000 и $100,000, които са му гарантирани за службата му в щата Илинойс от времето, преди да бъде избран начело на страната. Разбира се, когато той се пенсионира, пенсията му ще е астрономическа, понеже към нея ще се добавят и суми, полагащи му се за ролята в управлението на страната.
Единственият финансов пасив, който фамилията има в момента, е техният дом в Чикаго, който е със стойност над $1,000,000. Но към 30-годишния заем за къщата си те дължат малко над $500,000 на лихва от 5.625%.
Като заключение смятам, че президентът и неговото семейство са се справили сравнително добре с разпределянето на активите и пасивите. Отказът им от кредитни карти и излишни заеми, както и вниманието, което са отделили на ликвидните спестовни сметки, говори за далновидност в действията и примера, който дават и на децата си за отговорно боравене с парите. Инвестиционните им навици също показват доверие в системата и нейната сигурност, след като над $1.5 милиона са инвестирани в правителствени ценни книжа и американската стокова борса.
Единственият съвет, който бих дал на г-н Обама, е да намали заема си за къщата на 15-годишен вместо на 30-годишен. Но предполагам, че това ще се случи веднага след като приключи политическата си кариера и му се наложи да се върне в своя дом. Все пак едва ли има човек, който би искал да плаща огромни месечни вноски за дом, който стои празен, докато самият той живее без пари в най-известната къща в света - Белият дом.