Продължение от миналия брой

Със средни цени, вариращи от $2,400 (стомана) до $3,500 (дърво), като някои медни или бронзови модели струват повече от $10,000, ковчегът обикновено е най-скъпата покупка в едно погребение. Добрата новина е, че доставчиците на по-евтини ковчези растат на брой - от независими онлайн продавачи до търговци на дребно (Wal-Mart) или на едро (Costco). Там можете да закупите ковчези за половината от цената на погребалните домове. Лошата новина е, че погребалните бюра не ви улесняват, ако пожелаете да донесете собствен ковчег - точно обратното. В някои случаи агентите могат да откажат да приемат стоки, закупени извън техния дом, или налагат такса - което е в нарушение със Закона за погребенията. Други тактики за манипулиране на клиентите: повишаване на таксата за основни услуги с цел компенсиране на по-ниските приходи от стоки; пренебрежително отношение към качеството на външните доставчици („Както желаете. Но ние предлагаме американски изделия, а не произведени в Китай стоки."); препоръка за закупуване на ковчег от фирма, която създава собствени модели - така семейството няма да знае, че абсолютно същият вариант струва двойно по-малко в Costco, просто защото погребалната къща го нарича с друго име.

И тъй като все повече хора избират кремация, агентите започват да ви убеждават, че въпреки всичко ви трябва ковчег под наем (обикновено $800), за да видите тялото на любимия си човек за последен път, преди да бъде изгорено. Разбира се, след като ви продадат ковчег под наем, следващата стъпка е да ви убедят колко много се нуждаете от скъпа урна или контейнер за останките. Някои пък насърчават закупуването на ковчег за кремацията, макар че една картонена кутия е напълно достатъчна. Директорът може да се опита да ви убеди с: „Не бихте ли искали да си кажете последно сбогом?!" И като се съгласите: „Е, нали не искате да видите майка си, изложена в картонена кутия?!" И така изведнъж се озовавате обратно при първоначалната стъпка за закупуване на ковчег. Не е необичайно да получите кремираните останки в кутия или чанта с надпис „Временен контейнер", за да ви накарат да си купите скъпа урна.   

Най-добрата отбранителна тактика е да потърсите ковчег извън погребалния дом. Например най-продаваният ковчег на Costco.com струва $950, включително доставката. Друг пряк доставчик с богат избор, BestPriceCaskets.com, предлага безплатно доставяне. Повечето ковчези могат да бъдат доставени в рамките на един ден. Ако все пак решите да вземете ковчег от погребалното бюро, поне поискайте да видите повече опции. Купувачите обикновено се спират на един от първите три модели, които са им показани. Настоявайте за по-голям избор и поискайте да видите каталог. Също така настоявайте на 20-габаритна стомана, не 18-габаритна, която е по-дебела и струва $700 до $1000 повече. Никой няма да знае разликата.

Директорите на погребални домове обикновено обичат да завишават бюджета на клиента с 20%. Агентът ви пита за бюджета на семейството, а след това казва: „Ние ще останем възможно най-близко до тази сума." Така опечалените си мислят, че цените ще бъдат в рамките на разумното. Малко по-късно директорът на бюрото обикновено ви „забива ножа" с фрази като: „Ние може да отидем малко над бюджета ви, но тази конкретна добавка ще бъде перфектна за вашите нужди." И започва голямата продажба на услуги: възпоменателно видео и уебсайт, фантасмагорични или луксозни превозни средства за погребалната процесия, бижута за спомен (да речем, една висулка, която съдържа пепел), дори пускането на бели гълъби при възпоменателната служба (шест птици с музика може да ви костват $200).

Не забравяйте да си набавите и следващия брой на любимия си вестник, където ще разгледам още няколко съвети за избягване на тактиките, които погребалните бюра прилагат, за да манипулират клиентите си.