Напоследък получих няколко въпроса за това докъде се простират правомощията на IRS, особено като се вземат предвид широко обсъжданите напоследък федерални програми за събиране на лични данни. Истината е, че данъчните служби имат много повече информация за вас отпреди. Ето защо трябва да сте много внимателни какви документи и твърдения представяте в данъчната си декларация. IRS заявяват, че няма да „слухтят" онлайн, за да проверяват дали се опитвате да избегнете плащането на дължимите от вас данъци, освен ако данъчната ви декларация не покаже нещо подозрително.

Веднъж набележат ли ви за проверка обаче, IRS могат да се възползват от огромни количества лични данни, които федералните служби редовно събират от най-различни електронни дейности - като се започне от трансакции с кредитните ви карти и се завърши с публикациите ви във Facebook. Неотдавна Американският съюз за граждански свободи потвърди, че са се сдобили с IRS документи, които разкриват мнението на данъчните, че IRS имат легалното право да отварят частни имейли без знанието на хората, а понякога и без съдебна заповед.

Разбира се, IRS крият картите си добре и са много потайни, що се отнася до дейностите, които извършват във връзка с наличната информация за всеки, имащ каквато и да е електронна „следа" в интернет. Не е ясно как данъчните се възползват от милионите лични данни, събрани от федералните агенции, но едно е сигурно - не се хвалете във Facebook как сте „прекарали" IRS и сте платили по-малко данъци, отколкото е трябвало. Все пак данъчните агенти не са идиоти.

Това не означава, че всеки е под постоянно наблюдение. Но може да сте сигурни, че IRS се възползват от най-новите технологии, за да уловят, анализират и използват много повече лични данни откогато и да е било преди. Тъй като персоналът в IRS рязко намаля през последните няколко бюджетни съкращения, компютризираната данъчна обработка и проверяването на фактите, представени в данъчните декларации, чрез сравнение с други  ваши данни в електронното пространство се превръща в нова нормалност. IRS използват подобна информация, за да се справят с данъчните измамници и крадците на самоличности. Но понякога животът на данъкоплатците, които документират легитимни разходи, може сериозно да бъде обременен от продължителни одити и скъпи обжалвания - просто защото данъчните агенти са решили, че представените от вас твърдения в декларацията ви не отговарят на данните, събрани за вас от интернет.

Как могат данъкоплатците да се подготвят за ерата на робопроверките? Първо, внимавайте какво публикувате в интернет. Преди да подадете декларацията си, проверете дали онлайн публикациите ви не противоречат на информацията, която предоставяте на IRS. Така например, когато пътувате някъде и се хвалите със снимки и разкази във Facebook, тези дати са записани завинаги. Не може да твърдите в професионалния си профил в LinkedIn, че работите за четири различни компании, а да декларирате доход само от една. Бъдете последователни. Хората, които използват анонимни онлайн ,,облачни" места за съхранение на документи или анонимни имейл адреси, не прикриват толкова много информация, колкото си мислят. Дори и бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс беше „прекаран" по тази линия - опитите му да прикрие романтичната си афера с омъжена журналистка бяха опропастени чрез едно просто „претърсване" на неговото лично „облачно" пространство за съхранение.

Разберете, че след като сте нарочени от IRS за извършване на одит, всичко, което правите или някога сте направили в електронни трансакции, може да се използва срещу вас. Онлайн отпечатъците ви остават дълго след като вие сте напуснали този свят. IRS винаги са имали широки правомощия за разследване, а сега притежават и технологиите да извършват подобни разследвания бързо и евтино. Те могат да се върнат години назад и да сравнят твърденията ви във вашата данъчна декларация отпреди седем години с „отпечатъка" ви в интернет по това време. Това е възможно поради най-новите технологии за поглъщане и съхраняване на различни видове данни, които могат да бъдат използвани за специфични проверки години, след като дадено събитие е отминало. Например безгрижните ви туитове, докато сте били студенти, които разказват как сте използвали колежански заем вместо за обучение, за гуляи и за пътувания с приятели, биха могли да бъдат използвани по-късно, когато IRS ви прави икономически профил. Публикация  в Twitter или Facebook с конкретна информация за места или дейности се архивира и може да бъде потенциално използвана години по-късно в съда (чрез призовка).

Не забравяйте, че тези робоодити сканират за необичайни твърдения в данъчната ви декларация. Дори и реални данъчни удръжки, които не отговарят на ,,нормален" за IRS профил, могат да предизвикат проверка. Легитимен разход - например закупуване на обяд за стажанта ви, всеки ден за $6 - може да се появи като $1,500 разход за обеди, който може да се стори необичаен и да даде на IRS причина да се задълбае по-дълбоко. Данъчните агенти следят „флаговете", които се появяват по време на автоматичното сканиране. Добре е да предлагате подробни обяснения за всеки разход в данъчните си формуляри с надеждата, че човек (а не компютър) може да види обяснението ви и да реши, че всичко е наред.

След многобройни публикации в пресата говорителят на IRS Антъни Бърк направи изявление през пролетта на 2013 г.: ,,Внушенията, че данъчните агенти използват социалните медии, за да се насочат към одити на  данъкоплатците, са погрешни. Данъчните проверки се основават на информацията, съдържаща се в данъчната декларация на лицето, а не върху публикациите на дадения човек в интернет." Но трябва да сте наясно, че записите от съдебни дела цитират множество случаи, в които онлайн активност на eBay или Facebook се използват при одити. IRS могат да сравнят сумите, отчетени в данъчната ви декларация, с плащанията, които сте получили в PayPal. Те също имат легалното право да изискат всичките ви трансакции с кредитни карти от всички банки. Ето защо е най-добре да сте много внимателни и да декларирате нищо повече от истината и цялата истина!