Продължение от миналия брой

Както всеки бизнес, така и този за продажба на недвижими имоти си има своите правила. В продължение на няколко броя на BG VOICE ви разказвам за най-важните от тях.

7. Не се опитвайте да „замаскирате" с евтини поправки

Ако не можете да си позволите ремонт, не го правете. Ако се опитате да потулите дефектите по дома си непрофесионално, само ще си загубите времето излишно. Ще изглежда евтино и недодялано. Хората ще си помислят, че най-вероятно сте го направили, за да се опитате да продадете по-скъпо. Така или иначе купувачите като цяло пазаруват по принципа на елиминиране, което автоматично ще подреди вашия имот в неизгодна позиция. Ако не можете да си позволите, не го правете, но поставете и съответната цена за това. Ако държите да продадете имота си на същата цена, на която комшията е продал неговия, който е бил ремонтиран професионално, най-вероятно това няма как да стане. Хората ще продължават да си елиминират, а вие ще продължавате да се надявате. Най-оцененото и най не толкова скъпо нещо, което все пак може да направите, е да пребоядисате всички стаи. Това със сигурност ще бъде забелязано.

8. Всичко подлежи на договорка

В това няма спор - всичко може да бъде договорено в зависимост от потребностите на двете страни. Дори обявата да гласи, че имотът се продава без хладилник или пък без градинската маса, купувачът може да поиска те да бъдат оставени като условие на продажбата. Това важи също за пердета, мебели, градински уреди (косачка за трева, др.). Бъдете сигурни, че всичко е документирано, за да няма недоразумения, след като сделката е вече в пълен ход.

9. Датите са от съществена важност в договорите

Много често съм споменавала и в предишните броеве, че договорът за покупко-продажба трябва да се следи много точно. Всяко забавяне или недоглеждане от която и да е страна може да доведе до това другата да развали договора, а това автоматично ще коства пари. Например, ако адвокатът на купувача трябва да даде отговор, свързан с инспекцията на дома до определена дата, а той се забави с един ден, продавачът може да реши да не взема предвид исканията за поправки от страна на продавача и да не ги направи. Ако купувачът има проблем с това, то той може да рискува капарото, което вече е дадено, за да гарантира, че има интерес от покупката. Същото важи и за всяка следваща дата след това, както и за деня на осъществяване на сделката.

10. Локация

Защо винаги казваме, че не имотът определя цената толкова, колкото физическото му местонахождение? Когато купувате имот в добра локация, се смята за добра и дългосрочна инвестиция. В нашия бранш казваме, че е по-добре да купиш най-лошата къща в най-хубавия район, отколкото най-хубавата къща в най-лошия такъв. Когато изберете този начин на инвестиране, вие имате най-добрия шанс да възвърнете инвестицията си плюс максимум печалба. Защо ли? Ще бъде по-лесно да се продаде, след като сте я ремонтирали. Когато закупите пък хубав имот в лош район, тогава статистически няма да може да имате тази възвръщаемост на вложеното от вас.

Продължава в следващия брой