Един от редовните читатели на BG VOICE - проф. Чаракчиев  от Българо-американската асоциация (БАА) - ме помоли да разгледам сравнително новия финансов феномен, наречен ,,биткойн" - спорна нова форма на пари, която съществува само онлайн. През 2008 г. анонимен японски компютърен програмист (или група от програмисти), използващ(и) псевдонима Сатоши Накамото, създава(т) много сложнатa софтуерна система ,,Биткойн" и през 2009 г. я  пускат безплатно в интернет. Провокативната идея на Накамото е да се създаде децентрализирана парична система; валута, която да не се контролира от правителства или да е доминирана от големите банки. Софтуерът ,,Биткойн", който е предначертан да пусне постепенно 21 милиона биткойни до 2140 година, работи чрез мрежа от хиляди компютърни сървъри. Нови биткойн монети се отпускат всеки ден.

В момента биткойни на стойност милиарди долари са в обращение в целия свят. Стойността на всеки биткойн се повиши от около $13 в началото на 2013 г. до над $1,200 на моменти, със спадове и покачвания в стойността на биткойн по неколкостотин долара в рамките на няколко дни. Биткойните са форма на електронни или виртуални пари, намиращи се в онлайн ,,портфейли", с които можете да купите/продавате най-различни стоки/услуги и които можете да движите от място на място - също толкова евтино и лесно, както бихте изпратили писмо по електронната си поща. Можете да получите достъп до глобалната онлайн биткойн мрежа чрез вашия персонален компютър, таблет или смартфон.

Няма монети или банкноти, които да държите в ръка или да запазите в сейф. Вашите ,,пари" са под формата на низове от числа, съхранявани безопасно в криптиран виртуален портфейл. Има публичен регистър на биткойн, който проследява анонимните сделки, но биткойните не са подкрепени от физически актив, като например злато, или от централната банка на която и да е било държава. Валутата поддържа стойността си само докато достатъчно хора са съгласни, че биткойн има стойност. Тя се колебае непрекъснато спрямо основните световни валути. Eдин биткойн бе оценен на около $750 в края на 2013 година.

Интернет страниците като BitCoin.org могат да ви помогнат да научите повече за това ново финансово средство и да започнете да пазарувате с него. Биткойн борси - като BitStamp.net - ви позволяват да търгувате биткойните си срещу традиционни валути (долари, евро, йени, и т.н.), както и да движите пари чрез банкови преводи. CoinBase.com прави системата по-лесна за употреба, предоставя хостинг на вашия портфейл и позволява операции чрез Automatic Clearing House (ACH) - парични трансфери чрез банковата ви сметка. Можете да спечелите нови биткойни с помощта на вашия компютър, като решите много сложни математически задачи (за повече информация отидете на BitcoinMining.com). Всеки един биткойн (в момента има 12 милиона в обращение), всяка биткойн сделка и всеки биткойн дигитален портфейл се проследяват, като сделките се записват в обществения биткойн регистър, споделят се от всички сървъри и всеки може да ги види, но индивидуалните портмонета са посочени като анонимни номера. Системата е проектирана така, че всички участници да могат да са защитени. Никой не може да  направи плащане от ваше име и фалшифициране на практика е невъзможно. Фондацията ,,Биткойн" (BitcoinFoundation.org), неправителствена лобистка група, неофициално ръководи биткойн мрежата и нейните правила.

Идеята на създателите на биткойн e, че настоящата ни система за покупка и продажба на стоки и услуги, както и за прехвърляне на пари, е тромава, скъпа и неудобна; често се разчита на големите банки, компаниите за кредитни карти или услуги като ,,Уестърн юниън" да са посредници, но тези конгломерати не слагат интересите на потребителите на първо място. Например, ако искате да изпратите пари от своята банкова сметка на приятел, сигурно ще трябва да платите около $25 за паричен превод в рамките на САЩ, получателят ще трябва да чака средствата да бъдат предоставени от неговата банка и е почти сигурно, че неговата финансова институция ще му вземе такса за пристигащия банков превод. С електронна валута като биткойн бихте могли да направите тази сделка пряко, сигурно и безплатно - за по-малко от минута. Не важат никакви банкови правила/закони, банкови празници, банкови часове на работа или уикенди. Така имате по-голям контрол над парите си.

Не пропускайте да си набавите и следващия брой на BG VOICE, където ще разгледам недостатъците на тази нова валута и дали си заслужава да влезете в търговията с биткойн.