Един от редовните читатели на BG VOICE - проф. Чаракчиев  от Българо-американската асоциация (БАА) - ме помоли да разгледам сравнително новия финансов феномен, наречен биткойн - спорна нова форма на пари, която съществува само онлайн. В миналия брой описах основните характеристики на тази нова „валута", а сега ще се спра на някои недостатъци и дали въобще си струва да се занимавате с това ново електронно явление.

Можете ли всъщност да си купите нещо с биткойни? Засега има неколкостотин онлайн компании, както и бизнеси с физическо местоположение в САЩ, които приемат биткойн. Изглежда, много фирми  ги използват за промоции и реклама. Например една автокъща в Калифорния помогна на клиент да превърне своите биткойни в щатски долари, за да си купи човекът луксозната електрическа кола ,,Тесла" за $119,000. Също така ,,Върджин галактик", компанията на британския милиардер сър Ричард Брансън, приема биткойни като заплащане за билети за бъдещите си космически полети.

Докато летливият обменен курс за биткойните не се стабилизира, не очаквам те да се използват широко в областта на търговията. Но в крайна сметка търговците ще имат значителен стимул да ги приемат, ако желаят да избегнат таксите за трансакции (обикновено между 2 и 3%), наложени върху продавачите от страна на кредитните карти. От гледна точка на купувачите използването на биткойн е толкова лесно, колкото и правенето на покупки с дебитна или кредитна карта, а и биткойните могат да бъдат изпращани на когото си пожелаете, стига човекът отсреща също да има биткойн сметка. Можете да използвате приложението на биткойн за цифров портфейл на своя компютър, таблет или смартфон, за да въведете сметката на получателя и изпращаната сума, след това натискате ,,изпрати" и сте готови. В някои магазини можете да платите с биткойни с помощта на вашия смартфон, като сканирате QR кода. За да се направи обменът на биткойните по-лесен, те са разделени на по-малки единици, точно както при доларите и центовете. Например един биткойн се равнява на 100 милиона сатоши.

Всичко това звучи много добре на теория, но какво ще се случи, ако някой открадне вашите биткойни или загубите достъпа до портфейла си? Това са основателни рискове. Налице е липсата на компенсация, ако нещо се обърка. Ако крадците докопат вашия смартфон или паролата за портфейла ви, както и личния ви ,,ключ", те ще имат достъп до електронните ви пари. Няма правителство в света, което да застрахова вашите биткойн сметки или да покрие загубата ви. Няма дори виртуални валутни закони, които да държат обмяната на биткойн в някакъв определен ред. Ако загубите криптографския си ключ (дълъг низ от числа, който позволява на вас или на друго лице да получи достъп до вашия цифров портфейл), не съществува централен орган, който да се погрижи за вас и да ви помогне - като например да анулира ключа ви и да ви издаде нов. Системата на биткойн е зависима от самия интернет. Ако мащабна катастрофа затвори глобалните електронни комуникации, няма да имате начин за достъп до парите си. Разбира се, при един такъв апокалиптичен сценарий вие най-вероятно бихте загубили достъп и до вашите банкови сметки. Друга отрицателна черта на този нов вид валута е, че биткойните могат да бъдат използвани за прехвърляне на пари директно от човек на човек, без да се разкрива самоличността на получателя или подателя - този вид анонимност може да бъде привлекателен за престъпни предприятия.

Дали да закупите биткойни като дългосрочна инвестиция? В краткосрочен план, тъй като популярността на цифровата валута се разширява сериозно в интернет, стойността на биткойните може да продължи да се покачва, защото точно тази валута е най-утвърденият играч сред многото други цифрови събратя (не сте си помислили и за миг, че биткойните са единствените електронни пари, нали?). Но аз очаквам стойността на биткойна да се движи рязко нагоре-надолу в обозримо бъдеще, тъй като би отнело много години, преди правителствата, корпорациите и потребителите да се адаптират към новата валута. Тези ,,подскоци" представляват основният риск. Например стойността на биткойна спадна с близо 40 % в рамките на един ден през декември 2013 г. Това се случи, след като най-голямото обменно бюро на Китай за биткойни заяви, че ще спре да приема депозити в юани  (китайската валута). Също така централната банка на Китай нареди на компаниите за обработка на електронни плащания да спрат сделки, включващи цифрови валути - последната такава наредба от поредица предупреждения от страна на властите в няколко страни относно използването на биткойни. Аз като дългосрочен инвеститор намирам непредсказуемостта на биткойна трудна за преглъщане. Според мен е невъзможно да се прецени или да се прогнозира какво ще се случи с биткойна години напред в бъдещето. Така че не бих ви съветвала да инвестирате в него.