сн. „Крисчън сайънс монитор“

Продължение от миналия брой

Знаем ли винаги правата и задълженията - нашите и на отсрещната страна, когато сключваме договор за наем на имот? В миналия брой на BG VOICE се опитах да дам отговор на този въпрос, а днес продължаваме темата. Както вече прочетохте миналия път, ако наемателят си тръгне по-рано от края на договора му, то същият все още е длъжен да си плаща, дори и да не живее вече там. Ако в процеса на проучване се е установило, че бъдещият наемател е имал други неплатени наеми в миналото, то собственикът има право да не го приема или да поиска депозит в размер, при който той ще се почувства сигурен.

Когато обаче всичко си е наред и наемателят си плаща, но хазяинът иска да прекрати договора поради различни причини - било то, че ще продава имота или др., трябва да е наясно, че квартирантът може и да не иска да излезе. Нищо не може да го накара да си тръгне, никой не може да го изгони. Даже напротив - квартирантът има добри шансове да осъди собственика за нарушаване на договора.

Когато обаче собственикът реши, че иска да продава имота, тогава той/тя има вариант да го направи, но само при условие, че бъдещият купувач ще задържи и наемателите в дома до изтичане на оригиналния договор с първия собственик, а може и след това, ако и двете страни са съгласни на подобно условие.

В заключение на всичко това трябва да се отбележи, че договорът обобщава и уточнява детайлите, като например брой на паркинг местата, които идват с имота, както и къде се намират; какви точно уреди собственикът ще остави на наемателя да ползва; кой е отговорен за поправката им, ако се развалят. Също кога е крайната дата, до която ежемесечният наем най-късно трябва да се плати и какви са последствията, ако това не стане. Уточняват се и условията по връщане на депозита, кои допълнителни сметки наемателят е длъжен да плаща като ток, вода и др.

Обикновено собственикът трябва да знае кой точно ще се помещава в имота, защото ако има някой, който не е бил проверен или одобрен от него преди подписването на договора, то той ще има пълното право да го развали. Ако се правят някакви подобрения към имота, до каква степен те могат да бъдат направени и кой ще плати за тях, кой ще ги поправи, ако нещо по-голямо се счупи, и какви са изключенията, при които едната или другата страна трябва да плати.

Вече на няколко пъти в района на Чикаго, където се намират повечето българи в Илинойс, са се подпалвали цели сгради. Това също се засяга в договорите, както и защо е важно наемателите да имат собствена застраховка, която няма нищо общо с имота, а чисто и просто покрива лично имущество, ако е откраднато, изгоряло, наводнено или може би по други причини се е повредило. Забелязала съм, че често хората въобще не са наясно дали имотът е здравословен за живеене или не. Немалка част от хората, които са ме търсили за помощ, ми казват, че жилището, в което живеят, е пълно с мухъл, което само по себе си го прави опасно, още повече когато сте с малки деца, да не говорим, че е и престъпно, ако даден собственик знае за наличието на мухъл, но въпреки това позволява на хора да живеят там, без да го е отстранил. В това число влизат и оловните бои, както и радонът, който може да се окаже бавна и неподозирана причина за рак и други заболявания. Когато търсите жилище, не гледайте то да бъде само вашето идеално за живеене, но се уверете, че няма да ви причини здравословни проблеми, особено ако е по-старо и недобре поддържано, в това число и общите му части.

В следващия брой ще научите малко повече подробности, касаещи по-конкретно Илинойс и Асоциацията на агентите на недвижими имоти. Ако имате въпроси, свързани с днешната или предишни статии, моля пишете ми. Ако има тема, която ви вълнуват и искате повече информация и яснота по нея, винаги може да ме потърсите за лична консултация на тел. 773-827-7827.

Уточнение
В първата част на статията „Какво е добре да знаем за договорите за наем" в миналия брой е допусната грешка по вина на BG VOICE. Наместо „...ние, агентите за недвижими имоти, не се занимаваме конкретно с договорите под наем..." да се чете „...ние, агентите за недвижими имоти, се занимаваме конкретно с договорите под наем..." Редакцията на вестника се извинява на автора за тази неточност.