Често получавам въпроси от млади българи какви точно финансови стъпки да предприемат, за да могат да подсигурят бъдещето си и да не се страхуват, че ще мизерстват, когато се пенсионират. Ето защо реших да опиша някои от най-важните парични решения, които богатите хора вземат през живота си, за да имат спокойни и щастливи старини. Погледнато от гледната точка на най-големите финансови грешки, които можете да направите, ето нещата, които заможните хора не правят -  решения, които впоследствие им носят най-добра парична изгода.

Те не се пенсионират, когато всички останали го правят. Според неотдавнашно проучване на Галъп средната възраст за американците да спрат да работят е 61 г., в сравнение с преди десет години - 59 г., и  в началото на деведестетте години - 57 г. Но хората с най-високи заплати в САЩ, т.е. тези с най-големите спестявания - не планират да се пенсионират поне докато не навършат 70 г. Почти половината от американците, които правят $75,000 или повече на година, казват, че планират да продължават да работят, защото така желаят. Разбира се, повечето от тях работят зад бюро, не извършват (и най-вероятно никога не са извършвали) някакъв тежък физически труд. Въпреки това почти всеки може да „прегърне" концепцията за късното пенсиониране - не е казано, че трябва да продължите да работите на високостресовата си позиция, която сте заемали през последните 20 г. Може да си позволите да тръгнете надолу по йерархическата стълбичка  - до по-малко стресираща работа (независимо дали говорим за умствен или физически труд), или да се изместите на непълно работно време. Дори да работите на половин работно време от 60 до 70 г. - пак ще сте много по-напред със спестяванията в сравнение с ваш връстник, който решава да се пенсионира на 62 г. Защото, въпреки че можете да започнете да получавате социалноосигурителен чек по всяко време от 62- до 70-годишна възраст, колкото по-късно започнете да получавате плащания от Social Security, толкова по-големи суми ще ви влязат в джоба.

Те не купуват, когато могат да наемат. Да, зная, американската мечта е да притежавате собствен дом - това е особено вярно за българските имигранти. Но не си мислете, че всеки, който може да си купи къща, трябва да го направи. Правилото за петте години (ако няма да живеете в един дом поне в продължение на пет години, не го купувайте) се завръща, казват експертите по недвижими имоти. Живеенето под наем е по-популярно от всякога - дори и сред най-заможните. Макар че едно време имаше смисъл за хората, които можеха да си го позволят, да закупят жилище и да го продадат след две години, тези времена едва ли някога ще се върнат. Разбира се, пазарът на недвижими имоти се подобри умерено през тази година, но за бум не може да става и дума. Отношението на американците към живеенето под наем започва да се променя - статистически проучвания доказват, че 61 процента от хората в САЩ са съгласни с твърдението, че ,,наемателите могат да бъдат също толкова успешни като домопритежателите в постигането на американската мечта."

Те не купуват, без първо да сравнят цените поне на няколко места. Статистическите проучвания доказват, че 80 на сто от хората, които използват интернет, са си купили поне едно нещо онлайн. Но богатите потребители са много по-склонни да пазаруват по интернет. Според скорошен доклад на ComScore заможните купувачи имат 47 процента по-голяма вероятност, отколкото хората, печелещи по-малко от $100,000 годишно, да закупят нещо онлайн. И най-интересното е, че богатите интернет купувачи не посещават луксозни магазини толкова, колкото сайтове, чиито цени са на средно ниво (например Macy's). Знаем, че пазаруването онлайн значително намалява вероятността от импулсни покупки, но друга голяма причина за спестяването на пари е, че когато пазарувате от удобството на дома си, лесно можете да направите сравнение на цените. Плюс това нови уебсайтове като camelcamelcamel.com ви помагат да намерите най-евтината цена за даден продукт - вписвате параметрите на продукта и какво сте готови да заплатите за даденото нещо и те ви изпращат имейл, когато цената падне под определеното от вас ниво. Или пък приложения като Slice могат да ви изпращат предупреждения, когато цената на даден продукт, който сте закупили онлайн, падне, така че да можете да получите чек за разликата от предишната до сегашната цена.

Те не харчат повече, отколкото печелят. Звучи толкова просто, нали? И все пак има много хора, които се „погребват" в дългове (харчат много повече, отколкото печелят) или живеят просто от заплата до заплата (харчат точно това, което печелят). Не всички заможни хора са били родени със сребърна лъжичка в устата. Повечето са започнали възрастния си живот като вас и мен - с малка заплата и немалки сметки за изплащане. Първо, богатите американци се фокусират върху задачата да премахнат дълговете си (кредитни карти, студентски заеми, автомобилни заеми, ипотека). Ако харчите по-малко, отколкото печелите, ще имате повече пари, с които да правите по-големи плащания по дълговете си. С течение на времето дълговете започват да изчезват, а месечните ви сметки да намаляват. На второ място, заможните хора започват да използват сумите, които досега са давали за погасяването на дълговете си, за  спестявания. Първо запълват спестовната си сметка за спешни случаи, което им дава възможност да се справят с извънредни ситуации (колата им се счупи или си загубят работата), без да влизат в дългове. Следващата стъпка е да вземат излишъка и да започнат да спестяват за пенсиониране, проправяйки пътя си към едно спокойно бъдеще по време на златните си години. И като резултат от всичко това -  нивото на стрес спада. Знаейки, че имате по-малко (или никакви) заеми, вашите спешни случаи са покрити и добре сте планували за пенсионните си години, ще спите по-добре, цялостното ви здраве ще се подобри и ще се чувствате по-щастливи.

Ако следвате само тези няколко прости стъпки, особено ако започнете, докато сте в двадесетте си години, спокойно можете да се превърнете от беден имигрант в заможен и спокоен за бъдещето пенсионер.