Affordable Care Act - ACA - Законът за достъпните грижи, или още известен като Obamacare, бе приет през 2010 г. Следващата година ще бъде първата, когато промените в областта на здравеопазването ще имат въздействие върху тези, които се откажат от покритие, т.е. не си закупят здравна застраховка през 2014 г. По-конкретно, съгласно разпоредбата за споделената отговорност на индивидите лицата, които подлежат на наказание, ще трябва да заплатят глобата чрез своите данъчни декларации за 2014 г. - до 15 април 2015 г. Наказателната такса, разбира се, няма да се прилага по отношение на хората, получи здравнозастрахователно покритие чрез техния работодател, Medicaid/Medicare или държавно спонсорираните здравни борси. Повече от 90% от живеещите в САЩ няма защо да се притесняват за подобна глоба. Все пак има няколко групи хора, които ще плащат стотици, а в някои случаи хиляди долари за наказателни такси, защото не са закупили здравна застраховка.

Кой ще бъде предмет на наказание за липсваща здравна застраховка? Най-вероятно това ще са много богати семейства (мултимилионери), които искат сами да се застраховат по техен си начин или да използват планове, които не включват изискванията на Oвamacare. На другия край на спектъра ще има здрави млади хора, които биха предпочели да плащат глоба, отколкото месечна здравноосигурителна такса. Независимите предприемачи, които са на възраст между 20 и 30 години, най-вероятно ще представляват най-големият сегмент на тази група.

Колко е наказателната такса? Глобата е еквивалентна на по-голямото от двете: 1% от доходите на домакинството или фиксирана сума. Фиксираната сума се равнява на $95 за възрастни и половината от това за деца под 18 години, с максимум $285 на семейство. Фиксираната сума обаче се увеличава значително и бързо - $325 през 2015 г. и $695 през 2016 г. за един възрастен човек и половината от това за дете, като максимумът на семейство ще е $975 през 2015 г. и $2,085 през 2016 г. В допълнение процентът от доходите на домакинството се повишава от 1% през 2014 г. до 2% през 2015 г. и 2.5% през 2016 г.

Как данъчните ще наложат санкции? Ще бъде трудно за IRS да наложи неустойка за 2014-а данъчна година, тъй като IRS ще получи ограничено количество информация. За 2015-а данъчна година обаче застрахователите и работодателите ще бъдат задължени да изпращат данните за всеки участник в здравноосигурителен план и така IRS ще може да съчетава тази информация с индивидуалните данъчни декларации.

Има ли групи хора, освободени от наказателната такса? Да, някои религиозни групи, индиански племена, нелегалните имигранти, както и затворниците няма да плащат здравноосигурителна глоба, ако нямат здравна застраховка.

Защо да си закупим здравна застраховка и да не плащаме неустойки? Не смятам, че трябва да убеждавам здравомислещите българи колко е важно да имаш здравно осигуряване. Особено като се има предвид, че ние всички сме дошли от страна и континент, където да имаш право на достъпни здравни грижи е като да имаш право на въздух и вода. Както казва една будистка поговорка: „Никой не крещи с пълно гърло, опитвайки се да убеди всички, че слънцето изгрява всяка сутрин от изток." Ако сте мултимилионер , няма да ви мисля. Може да си плащате стотици хиляди долари на частно - бълха ви ухапала. Обаче много ми е тъжно за младите хора, които казват, че са здрави, никога не се разболяват и предпочитат да платят $95 глоба, отколкото няколко хиляди долара в здравнозастрахователни такси. Аз мисля, че това е огромна грешка, която може да ви струва прескъпо - и в здравословно, и във финансово отношение.

Дори ако не очаквате да използвате скъпо струващи медицински услуги, да притежавате здравно осигуряване означава, че ще имате достъп до безплатни профилактични услуги, годишни прегледи и ще ви бъде гарантирано лечението на спешни случаи, т.е. ще сте защитени срещу огромни неочаквани медицински разходи. Зная, че всички млади хора се чувстват силни и гледат оптимистично на живота, но помислете добре - наистина ли вярвате, че сте недосегаеми? Не можете да попаднете в катастрофа? Не може да ви блъсне кола? Да си счупите нещо, докато спортувате? Статистическите изследвания доказват, че 80% от хората, които обявяват банкрут в САЩ, го правят поради огромните медицински дългове, които ги задушават - много често в размер на стотици хиляди долари. Наистина ли искате да започнете живота си с разрушена кредитна история? Писала съм неведнъж на страниците на любимия ви вестник как ниските кредитни точки ви връзват ръцете и не можете да живеете нормален живот в САЩ до 10 години след като обявите банкрут.

Така че бъдете разумни и ако тази година не сте си закупили здравнозастрахователен план на държавните/щатските борси, направете го след три месеца, когато се отваря записването за 2015 г. Спестете си хиляди главоболия и загубата на стотици хиляди долари - купете си здравна осигуровка!