В предишните 2 години имах нещастието да бъда доста неинформиран (преди да започна да следя подробните статии, които подготвяте всяка седмица) и си мисля, че не можах добре да се възползвам от пазара, а и също така нямах достъп до човек, който да ме напътства къде и как да вложа парите си. С други думи, играх на борсата малко на сляпо. С удоволствие бих искал консултация с вас и ако можете да ми помогнете да изградим една по-адекватна стратегия от тази, която имам в момента (а тя дефакто не съществува) ще съм ви много благодарен. К. С. от Блумингдейл, Илинойс

Преди да дам конкретен анализ на моите лични очаквания, които, разбира се, са подкрепени от доста икономически фактори, които се опитвам да следя всеки ден за себе си и за моите клиенти - трябва да споменем, че последните 3 години бяха феноменални от гледна точка на позитивната възвръщаемост на инвестициите, които бяха направени в него. Лично аз и над 3/4 от клиентите ми се озовахме в ситуация, в която получихме средно малко над 18% лихва на вложенията си в годините между 2010 и 2013 г., което е нещо страхотно и много от нас са изключително щастливи от този факт, което ни кара да инвестираме все повече и повече (когато имаме възможност, разбира се) и да продължаваме да се надяваме на такъв позитивен растеж. Но реалистично ли е да се смята, че пазарът ще върви постоянно нагоре? И добре ли би било това за всички?

Разбира се, че не е реалистично. И там се крие красотата на играта, наречена инвестиране - било то в недвижими имоти, взаимни фондове, акции или пък в ценни книжа. Истината е, че истинските печалби в инвестирането се правят, когато пазарите падат, и хората, които нямат изградена стратегия и нужната информация, се подлъгват да продават, а тогава трябва да се купува, защото всичко е на разпродажба! Замислете се за секунда - кога наистина ние купуваме всяко едно нещо и отгоре на това тази наша постъпка ни кара да се чувстваме горди, защото сме спестили пари - когато купуваме на разпродажба, нали така?

А защо повечето хора си мислят, че това е по-различно, когато става въпрос за инвестиране? Особено в инвестирането е още по-важно да купуваме на ,,разпродажба", защото не само че купуваме по-евтино от обикновено, а и това, което купуваме, има потенциала да ни даде печалба с течение на времето, което не съществува като вариант във всекидневните ни покупки, а само в добиването на активи с цел инвестиция. Малко се поотнесох по темата с инвестирането, но сякаш исках да ви предам това, което зная и съм виждал многократно да се случва с хората и липсата на информация, която ги кара да вземат решения, лишени от логика и плод на емоция, а емоцията не е никак добър финансов съветник поне в 99% от случаите.

Относно това как аз виждам развитието на пазара тази година - мисля, че с досегашните си действия и икономически промени, които предстоят в следващите две години, ние реално можем да очакваме някъде към 8 до 10% средна лихва на фондове, които са изградени предимно от акции и корпоративни книжа на големи компании. Сравнено с това, което ни предоставя банката - между 0 и 0.5% годишна лихва - изглежда, че все пак ние ще сме доста по-напред, ако решим да използваме този вид фондове. Моето мнение е, че нещата ще продължат да вървят нагоре (може би не със силата, с която това се случваше досега), но аз очаквам с нетърпение времето, когато пазарът ще започне да пада отново и това ще пресее всички, които имат работеща стратегия (точно такава, каквато аз правя за всеки един от моите клиенти) и тези, които просто ,,хвърлят въдицата си на сляпо", молейки се и надявайки се да спечелят пари с късмет. Инвестирането и парите са една математическа дисциплина, която е изградена на 95% от формули и на 5% от късмет и както сам се досещате - тук много рядко побеждава ,,късметлията". В интерес на истината най-често победителят е този, който е най-информиран и стратегически позициониран за успех. А това е основната роля, която аз играя в работата си с клиентите ми - да ги информирам и да ги поставям на правилните места в зависимост от целите им. Моята любима фраза е: ,,Работата ми е да ви информирам за това как работят законите на парите и да ви обясня как да играете тази игра по правилата. Оттам нататък всичко, което правите със или без мен, ще бъде подчинено на информацията, с която разполагате, и как тя ще ви помогне да постигнете вашите цели, желания и очаквания."