Ако имате малка компания, вие знаете колко важно е да спестявате пари. Една област, в която не е толкова лесно да намалите разходите си, е здравното осигуряване. Има много несигурност около Закона за достъпни грижи (Affordable Care Act - ACA), що се отнася за малки предприятия. И въпреки че мандатът на работодателя бе забавен в продължение на една година, това е реалност, с която в крайна сметка ще трябва да се сблъскате. Ето пет начина да спестите пари за здравеопазване в бизнеса си.

1. Възползвайте се от намаленията, предлагани от Закона за достъпни грижи. Въпреки критиките срещу АСА не могат да се отрекат добрите страни на този закон. Има няколко условия, от които собствениците на малък бизнес със сигурност могат да се възползват. Например можете да получите кредит за здравно осигуряване - 50% от разходите за служителите си през 2014 г., стига да плащате поне 50% от премията на работниците си. Това важи за всички предприятия с по-малко от 25 служители, чиито средни заплати са под $50,000.

2. Предлагайте по-малко помощи. Вместо изцяло да премахнете здравеопазването като част от вашата компания, което може да навреди сериозно на възможностите ви да привличате квалифициран персонал, помислете за по-малко помощи. Може да елиминирате или да намалите покритието за очни или стоматологични услуги - и двете са привлекателни за работниците, но единствената осигуровка, която се възприема като стандартна в САЩ, е здравната. Покритието за очни и стоматологични услуги се счита като желателно допълнение, но ако не можете да си го позволите, служителите ви едва ли ще ви напуснат. Според статистическо проучване цената, която даден бизнес в Америка трябва да плати, за да предложи семейно стоматологично покритие на работниците си, е $646 средно годишно. Но сумата пада на $249, за да предложите индивидуално покритие.  Ето как с малка промяна в здравните помощи, която компанията ви предлага, вие все още можете да бъдете привлекателни за служителите си, като същевременно можете значително да намалите разходите си.

3. Вдигнете премиите. Вдигнете вноската, която работниците правят за вашия план за здравно осигуряване - поискайте вашият персонал да плати например 50% от покритието на здравната застраховка вместо 35%. Само не забравяйте да уведомите служителите месеци преди да приложите планираната промяна. Съчетайте подобно изменение с други новости, които добавят стойност за персонала, но няма да се отразят значително на крайния резултат. Например можете да предложите Telecommuting (работа от дома) или гъвкаво работно време. Обявете двете промени едновременно, така че да сведете до минимум оплакванията или опасността някои работници да напуснат.

4. Насърчавайте персонала си да живее здравословно. Дайте стимули на служителите си да се възползват от програмата ви за здрави работници, която може да понижи разходите ви чрез намаляване броя на служителите, посещаващи лекар. Подобна т.нар. wellness програма може да се съсредоточи върху храната, която персоналът консумира всекидневно, съвети за здравословно хранене или включване на безплатно членство (или членство с отстъпка) във фитнес център. Можете да започнете просто чрез осигуряване на здравословен избор от закуски в стаята за почивка. Организирането на групови физически упражнения (йога) или програма за тичане (джогинг) също може да е ефективно, а и не струва скъпо. Сайтът Wellsource съобщава, че средният разход за уелнес програма възлиза на $160/служител. Въпреки това според проучване, проведено от Харвардския университет, компаниите намаляват медицинските си разходи с $3,27 за всеки долар, похарчен за уелнес програма, и цената на отсъствията спада с $2,73 за всеки похарчен долар.

5. Участвайте в Purchasing Cooperative. Можете да намалите здравноосигурителните си разходи, ако станете част от съществуваща кооперация за закупуване здравни застраховки във вашия щат - в момента има 22 подобни кооперации в САЩ. Това е по-добра алтернатива, отколкото да закупите здравна застраховка само за служителите във вашата малка компания, което може да отнеме много време и да се окаже икономически непосилно. Участието в подобна кооперация ви позволява да обедините покупателната си способност с други малки собственици на бизнеси във вашия щат, за да имате възможност да предлагате здравно осигуряване за вашия персонал на по-ниски цени. Разходите ще зависят от това колко служители имате, от вида на покритието, което искате да осигурите, както и от щата, в който живеете.

Ако решите да не предлагате никаква здравно осигуряване на членовете на работниците си, вие ще сте изправени пред няколко риска. Ако имате повече от 50 души персонал, наказанието за липсваща медицинска застраховка - $2,000 на служител (след първите 30) - влиза в сила през 2015 г. Да не говорим за факта, че квалифицираните работници могат да изберат да се преместят в компания, която предлага здравна осигуровка. Ето защо според мен е най-добре да осигурите застраховка за вашия персонал, но да намалите разходите си, където можете.