Както вашата застрахователна компания ще ви каже (ако попитате), цялостният визуален запис на съдържанието на жилището ви е най-добрият начин да докажете, че вашите принадлежности са били в къщата ви в случай на пожар, природни бедствия или ако някой обере дома ви. Визуалната инвентаризация ще ускори изплащането на застрахователния ви иск и вероятно ще доведе до по-високо заплащане, защото ще имате по-подробна и изчерпателна информация. Можете да използвате който и да било фотоапарат или видеокамера, включително и мобилния си телефон, като направите комбинация от видео и снимки. Това е един добър проект за уикенда, защото ще ви трябват няколко часа.

Започнете, като снимате външния изглед (фотоси и/или видео), за да демонстрирате състоянието на къщата си и двора/озеленяването й преди настъпването на застрахователното събитие. Първо заснемайте един бавен цялостен оглед, който показва недвижимия имот и околностите му. След това направете самостоятелни фотоси на скъпите предмети, като например грил за барбекю, градински мебели, външни осветителни тела, катерушки/люлки за децата, басейн, градинска къщичка за инструменти, и т.н. След това се насочете към гаража си или навеса, за да заснемете всякакво оборудване, като например косачки, резачки, генератори, инструменти за поправяне на автомобили, и т.н. Всичко, което може да се движи, като коли, мотоциклети или велосипеди, може да изкарате извън гаража и да ги снимате на алеята към дома ви, за да използвате по-доброто осветление.

Продължете, като направите снимки или видео на всяка стая и след това създайте запис на отделните обекти. Документирайте специфичните елементи на всяка ваша принадлежност. Скъпите вещи като електроника, бижута и колекционерски предмети или антики трябва да бъдат снимани поотделно и от различни ъгли. Що се отнася до електрониката в жилището ви, непременно покажете марката и модела. Отворете чекмеджета си (пълни със сребърни прибори например) и кутиите за бижута, за да покажете съдържанието им в детайли. Ако събирате книги, направете обща снимка на всяка лавица, а след това самостоятелни фотоси на редките томове. Колекциите от пощенски марки и монети могат да бъдат сканирани със същия скенер, който използвате, за да сканирате документи (обикновен плосък скенер се продава за $50 до $100, но повечето принтери в днешно време имат функция за сканиране).

Можете да създадете едно семпло студио. За да ускорите заснемането на малки предмети, направете лесно студио пространство с помощта на лист бяла опаковъчна хартия или картон като фон. Просто залепете оформения от вас плакат на стената или (ако стената ви и без това е бяла) го сложете да легне на повърхността на голяма маса, за да направите плавен неутрален фон, като поставите масата до стената и малките обекти на масата. Използвайте светлината от близък прозорец, настолна лампа или вградената светкавица на фотоапарата си. Не забравяйте килерите и дрешниците. Заснемете широки изгледи, но включете и индивидуални фотоси на дизайнерските предмети и етикетите им. За да се получи добра снимка, окачете всяка дреха на вратата или я положете на леглото.

Направете копия. След като създадете пълна инвентаризация, запишете всички видеоклипове и снимки на компютъра си и направете няколко DVD копия и/или ги качете във виртуалното пространство, напр. Google Drive или Amazon Cloud. Аз лично имам преносим харддрайв с големина от няколко терабайта, където записвам всичките си видеоклипове, снимки и електронни документи. Разбира се, трябва да съхранявате дисковете/харддрайва извън дома си. Инвентаризацията ще е пълна загуба на време, ако изгори заедно с жилището ви. Аз имам сейф в банката, където държа всичките си важни документи, паспорти и харддрайва, на който е записано всичко най-важно в живота ми. Въпреки че банковият сейф е устойчив на огън, вода и кражба, слагам копие и в Google Drive. В никакъв случай не пречи да качите инвентаризацията на дома си във виртуалното пространство - така ще можете да спите спокойно, защото ще имате двойна защита.

Можете да намерите безплатна онлайн помощ на KnowYourStuff.org. Институтът за застрахователна информация (The Insurance Information Institute) осигурява безплатен софтуер (и приложения за iPhone и Android устройства), който ще ви преведе стъпка по стъпка през създаването и актуализирането на визуален опис на жилището ви. А с техния безплатен защитен онлайн виртуален склад ще имате достъп до инвентара си навсякъде и по всяко време. Човек никога не знае кога може да бъде сполетян от бедствие, но животът ви може да бъде стократно улеснен, ако имате добра застраховка и сте подготвен с актуална инвентаризация на принадлежностите си.