Денят на Благодарността, Коледа, Нова година - сезонът на пътуванията по празниците наближава. Дали роднините/приятелите ви от България или от други щати ще ви навестят, или вие ще им отидете на гости, или пък всички ще се срещнете в някой неутрален трети щат, където да си изкарате една приятна почивка - сигурно вече сте започнали да планирате пътуването си. Ето няколко идеи за по-евтино прекарване на ваканцията.

Разбира се, на първо място бихте искали да си закупите по-евтин самолетен билет. Най-добре е да посетите събирателни уебсайти като www.momondo.com или www.кayak.com, които ровят из всички интернет страници за пътувания и ви показват трите сайта с най-ниските цени за всеки възможен полет. Ако сте от тези, които не се решават лесно на покупка и претърсват интернет няколко дни (или седмици) наред, преди да закупят самолетен билет, не забравяйте да изтривате всички cookies от компютъра си, а ако можете да сменяте дори и IP адреса си - още по-добре. Проверете един ден от вкъщи, когато сте включени към домашния си wi-fi, друг ден от работа, трети ден на таблета или смартфона си, когато сте включени към някой друг wi-fi (Starbucks, например). Уебсайтовете за пътувания запомнят IP адреса ви или факта, че вече сте правили същото търсене, и започват да вдигат цената по малко всеки ден, за да ви уплашат и да ви накарат да купите билет час по-скоро.

Да речем, че сте намерили билет на добра цена. Подготвили сте се психически за отпътуване в определен ден и час, но изведнъж виждате по новините, че в дните около тръгването ви се очакват големи забавяния и дори спрени полети поради лошата зимна обстановка. Ако сте във Финикс и ви стане ясно, че предстоящият ви полет най-вероятно ще се забави, тъй като сериозна зимна виелица се е отправила към Минеаполис, авиокомпанията може да ви позволи да се качите на друг полет по-рано (като по този начин избегнете сняг, суграшица или лед), без да заплащате такса за промяната - такса, която обикновено е около $200. Трикът е да отидете на уебсайта на авиокомпанията веднага след като чуете за идващата буря на изпращащото или приемащото летище и да разгледате началната страница, търсейки някакви новини или синоптични предупреждения. След това проверете уебсайта FlightStats (www.flightstats.com), който ще ви покаже на кои полети до вашата дестинация има свободни места. Обадете се на вашата авиокомпания с тази информация и попитайте учтиво дали случайно не могат да ви помогнат, като ви разрешат да си смените билета за по-ранен полет, без да ви таксуват. Така можете да надхитрите бурята и да си спестите неколкостотин долара.

Намирането на евтини самолетни билети е само първото препятствие по пътя към разумни ваканционни разходи - не забравяйте да проучите как ще се придвижите от летището до хотела (или къщата на роднините/приятелите си). Таксито често е най-скъпият вариант. Най-добре е да изтеглите приложението RideScout, което може да ви помогне да намерите най-евтиния път между две точки, независимо дали това е обществен транспорт, такси, споделяне на кола с непознат, велосипед или други превозни средства (в момента приложението обхваща повече от 60 градски района). Друг вариант е Rome2rio - уебсайт, който ще ви покаже как точно да пристигнете от точка А (например от вашия дом в Чикаго) до точка Б (до къщата на приятеля ви в Маями). Страницата може да ви покаже маршрути навсякъде по света, както и цената на всеки един възможен маршрут. Например като цена и варианти от Miami Airport за North Miami Beach Rome2rio предложи маршрут от влак плюс автобус за $8 в сравнение с $40 за такси.

Ако пътуването ви завършва в дома на приятел и роднина - няма за какво да се тревожите, но ако трябва да плащате за настаняване в мястото на дестинацията ви, сигурно няма да сте много щастливи, като видите хотелските цени по празниците. Ако все още не сте опитвали да вземете стая или апартамент, отдавани под наем, вместо да отсядате в хотел, вие вероятно знаете някой, който го е направил поне веднъж - между 2007 г. и 2014 г. размерът на туристите, които избират да почиват под наем, в сравнение с традиционните възможности, се е увеличил два пъти. Има много причини да пробвате този вариант (селски кабина, къща на плажа), но най-явните са допълнителното пространство (особено добро за пътуващи семейства) и ниските разходи (наемите на жилища обикновено струват от 50 до 80 на сто по-малко на квадратен фут от средната хотелска стая). Един голям плюс, който много хора не осъзнават, са всички включени удобства. Наетият дом често има парково място или гараж (хотелите могат да начислят от $40 до $60 на ден за паркиране), пералня/сушилня (които или не са на разположение, или са абсурдно скъпи в хотелите) и безплатен WiFi (понякога $15 до $20 в хотелите). Да не говорим, че наетото жилище най-вероятно предлага кухня, където може да спестите стотици долари, като си готвите и не ходите по скъпи ресторанти. Един от най-известните уебсайтове за намиране на домове/стаи под наем е VRBO - www.vrbo.com.

Така че е добре да направите малко проучване, преди да закупите ваканционен пакет по начина, по който винаги сте го правили в миналото. Новите технологии предлагат много варианти за спестяване при пътуванията този празничен сезон.